CONTEXT
Pentru a pune în aplicare cu succes Acordul de la Paris și țintele europene pentru climă și energie pentru anul 2030 dar și în continuare, acțiunile în domeniul climei trebuie îmbunătățite la toate nivelurile relevante de guvernanță. Guvernele naționale trebuie să creeze politici eficiente și condiții-cadru. O contribuție crucială la realizarea obiectivelor UE privind protecția climei va fi realizată de municipalități și de actorii locali. Aceste părți interesate pot fi promotori ai proceselor profunde de decarbonare și transformare socială, acțiunile lor având un potențial considerabil de creștere a eficienței energetice și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Instituțiile de învățământ preuniversitar, în special, pot juca un rol-cheie prin reducerea consumului propriu de energie, dar și prin educarea generațiilor viitoare pentru o societate care să respecte clima.
PROIECT
Bridging European and Local Climate Action (BEACON) - Crearea legăturilor între nivelul local și cel European prin acțiuni pentru climă - un proiect care promovează acțiunile în domeniul protecției climei și facilitează un schimb între parteneri la nivel național, local și educațional din Europa. Scopul proiectului este de a consolida cooperarea bilaterală și multilaterală între partenerii din proiect pentru implementarea țintelor stabilite prin Acordul de la Paris. Prin învățarea în comun, crearea de rețele și servicii de consiliere personalizate, factorii de decizie politică, actorii locali și profesorii dobândesc competențe tehnice și de proces care îi ajută să dezvolte, să perfecționeze și să pună în aplicare măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Bunele practici ale măsurilor de reducere a emisiilor au fost diseminate pe baza unei analize la nivelul UE a unor instrumente naționale de protecție a climei care au avut succes, cu accent pe următoarele sectoare: clădiri, transport, mica industrie și agricultură. În plus, bunele practici la nivel local au fost identificate și împărtășite într-o rețea cu întâlniri periodice a 34 de municipalități din Republica Cehă, România, Grecia, Polonia, Portugalia și Germania. Municipalitățile participante au primit asistență tehnică și consiliere personalizată pentru transferul bunelor practici și implementarea cu succes a acestora în contextul specific local. În plus, în cadrul rețelei au fost promovate cinci parteneriate pentru acțiuni în domeniul dezvoltării durabile cu municipalități din Germania.
Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la schimbările climatice și la acțiunile la nivel individual, instituțiile educaționale din Republica Cehă, România, Bulgaria și Germania au fost implicate în proiect. Echipa de proiect a analizat curriculum școlar și acțiunile în domeniul climei în programele educaționale existente, a elaborat modele stimulative pentru economisirea energiei, a realizat planuri de acțiune pentru economisirea energiei și a organizat ateliere de instruire și excursii în Germania pentru profesorii din școlile participante în proiect.
Publicații
Pentru a îmbunătăți schimbul de cunoștințe și informații cu privire la bunele practici în politicile naționale în domeniul climei, Guidehouse și adelphi au elaborat un document “policy paper” cu scopul de a identifica instrumente de politici existente în Europa care au fost utilizate cu succes în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele non-ETS (transporturi, clădiri, mică industrie și agricultură). Bazându-se pe o evaluare cantitativă a reducerilor de emisii, au fost identificate și analizate pe scurt instrumentele eficiente de politici în combinațiile selectate pentru fiecare sector.
Pe baza acestui document, 15 instrumente de politici în domeniul dezvoltării durabile au fost analizate în fișele detaliate de mai jos. Instrumentele au fost examinate în funcție de eficiența specifică a sectorului și posibila transferabilitate în contextul german, printre alți factori. Rezultatele acestor studii pot contribui la dezvoltarea unor instrumente specifice de politici climatice în sectoarele non-ETS din Germania pentru a atinge obiectivul țării de reducere a emisiilor în 2030 în cadrul Regulamentul de Partajare a Eforturilor (Effort Sharing Regulation). De asemenea, studiile oferă o imagine de ansamblu utilă pentru celelalte state membre.
Guidehouse și adelphi sunt în prezent în curs de extindere a acestui set de studii privind analizele politicilor sustenabile și ale legislației din domeniu în alte state membre.
- Fact Sheet: Tax Deduction Scheme (Belgium)
- Fact Sheet: Action Plans for the Aquatic Environment and Green Growth Agreement (Denmark)
- Fact Sheet: Tax Deduction Scheme (Belgium)
- Fact Sheet: Energy Efficiency Obligation Scheme (Denmark)
- Fact Sheet: Energy Performance Certificate Database (Denmark)
- Fact Sheet: Bio-Methane Support Policy (France)
- Fact Sheet: Bonus-Malus Vehicle Incentive System (France)
- Fact Sheet: Energy Transition Tax Credit CITE (France)
- Fact Sheet: The Agrocovenant (Netherlands)
- Fact Sheet: Incentives for Electric Vehicles (Norway)
- Fact Sheet: Company Car Taxation (Sweden)
- Fact Sheet: Carbon Tax (Sweden)
- Fact Sheet: Technology Procurement Groups Innovation Cluster (Sweden)
- Fact Sheet: Greenhouse Gas Action Plan for Agriculture (UK)
- Fact Sheet: Climate Change Agreements (UK)
- Overview of Emission Reductions and National Climate Policies in the Non-ETS Sectors Across Europe
Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) este un instrument de finanțare a proiectelor de către Ministerul Federal al Germaniei pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitate Nucleară (BMU). Implementarea acestuia este sprijinită de Societatea germană de cooperare internațională (GIZ) GmbH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Scopul general al EUKI este promovarea cooperării în domeniul schimbărilor climatice în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.