Rolul Managerului Energetic și provocările orașelor în fața schimbărilor climatice: temele de dezbatere la cele două evenimente OER de luna trecută

La Brașov, la sfârșitul lunii martie 2023, au avut ocazia să lucreze împreună 22 de reprezentanți ai orașelor membre OER, ai Ministerului Energiei și alți reprezentanți ai sectorului privat din domeniul energiei și soluțiilor verzi, în contextul Conferinței Anuale și a Adunării Generale OER 2023.


În luna martie 2023, OER organizează două evenimente foarte importante: Conferința Anuală “Orașe Energie în România”, care va avea loc în perioada 29-30 martie 2023, și Adunarea Generală OER 2023,  care se va desfășura miercuri, 29 martie 2023, începând cu ora 16:30. Ambele evenimente vor avea loc la Belvedere Events Center Brașov.

Cele două evenimente sunt foarte relevante deoarece România începe în acest an actualizarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), urmând să înainteze Comisiei Europene o primă versiune actualizată până la data de 30 iunie 2023, și versiunea finală în cursul anului 2024.

Hilton Garden Inn, București

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2022

22 NOIEMBRIE 2022


Conferința Anuală OER a avut loc în data 22/11/2022 la Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, în cadrul căreia s-au discutat subiecte de interes pentru Autoritățile Locale:

 • Convenția Primarilor, politici Energetice și Climatice
 • Proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru Grădinițe, Școli și Licee
 • Implementarea conceptului de „Școli Verzi”
 • Dezvoltarea Planurilor de Adaptare la Schimbările Climatice
 • Corelarea Planurilor Locale Energetice cu țintele naționale și oportunitățile de finanțare
 • Legislația specifică Prosumatorilor, elemente specifice Administrației Publice Locale
 • Posibilitatea producerii de biometan pe plan local
 • Sisteme de ventilare cu recuperare de căldură.

2020 a fost un an dificil, greu de imaginat, dar care a dovedit că avem flexibilitate și resurse pentru a ne adapta, pentru a trăi altfel decât eram obișnuiți, pentru a lua decizii radicale în sprijinul societății.

În ediția 2021 a Conferinței Anuale, participanții au discutat despre:

 • Susținerea și accelerarea tranziției energetice & ecologice
 • Angajarea cetățenilor în efortul comun pentru un viitor sustenabil
 • Pași de urmat pentru redresare, reziliență și neutralitate climatică.

 

HOTEL BELVEDERE, Brașov

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2019

11-12 APRILIE 2019


Conferința Anuală OER, ediția 2019, a avut loc în data de 11 aprilie, la Hotel Belvedere, Brașov. Evenimentul a adus în prim plan rolul crucial al autorităților locale în tranziția către o societate cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, dezbaterile din cadrul conferinței au vizat rezultatele obținute în procesul de implementare PAED 2020 și perspectiva PACED 2030, noi ținte & noi provocări privind adaptarea la schimbările climatice.


Descărcă agendă

Grand Hotel Balvanyos, Covasna

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2018

19-20 APRILIE 2018


ROLUL AUTORITĂȚILOR LOCALE ÎN ATINGEREA ȚINTELOR NAȚIONALE 2020 și 2030 PRIVIND ENERGIA ȘI CLIMA

Asociația „Orașe Energie în România” a aniversat 23 de ani de activitate în cadrul Conferinței Anuale OER în perioada 19-20 aprilie 2018, la “Grand Hotel Balvanyos”, județul Covasna.


Descărcă agendă

HOTEL KOLPING, Brașov

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2017

06-07 APRILIE 2017


Asociația „Orașe Energie România” a organizat Conferința Anuală și Adunarea Generală OER 2017, în perioada 06-07 aprilie, în cadrul unuia dintre primele hoteluri din România angajate să atingă standardul de Hotel aproape Zero Energie – Hotel Kolping Brașov


Descărcă agendă

Hotel Cubix, Brașov

Workshop „Orașe Energie România”

23 NOIEMBRIE 2016


„Sistemele de încălzire centralizată, prezent și viitor”

Asociația „Orașe Energie România”, în colaborare cu Biroul Convenției Primarilor de la Bruxelles, a organizat un workshop dedicat noilor angajamente ale Convenției Primarilor privind reducerea emisiilor de CO2 cu minimum 40% până în anul 2030 și adoptarea unei abordări integrate în ceea ce privește atenuarea efectelor schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Alături de semnatarii Convenției care doresc să-și extindă spre orizontul 2030 angajamentele asumate, semnatarii suspendați au avut oportunitatea să afle ce acțiuni trebuie să întreprindă pentru a redeveni membri activi.


Descărcă agendă

Grand Hotel Balvanyos, Covasna

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2016

21-22 APRILIE 2016


Rolul guvernanței locale în procesul de Tranziție Eergetică

Conferința Anuală OER s-a derulat în perioada 21-22 aprilie, în incinta unuia dintre primele hoteluri din România angajate în demersul de a atinge standardul de „Hotel aproape Zero Energie” – Grand Hotel Balvanyos (www.balvanyosresort.ro).

Având în vedere tema Conferinței Anuale OER, la eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ai municipalităților din Asociația OER, precum și specialiști în domeniul construcțiilor.


Descărcă agendă

Primăria Brașov

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2015

22-24 APRILIE 2015


„ORAŞUL MEU: ENERGIE ŞI MOBILITATE PENTRU SUSTENABILITATE“

Asociaţia „Oraşe Energie România” a celebrat 20 de ani de activitate în cadrul Conferinţei Anuale OER, desfăşurată sub egida „ORAŞUL MEU: ENERGIE ŞI MOBILITATE PENTRU SUSTENABILITATE”. La acest eveniment au fost invitaţi cei 34 de membri ai Asociaţiei OER, agenţii locale şi regionale de management energetic, specialişti în probleme de Mobilitate Urbană, Eficienţă Energetică şi Clădiri aproape Zero Energie.


Descărcă agendă

Primăria Brașov

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2014

10-11 APRILIE 2014


În cadrul evenimentului, a avut loc şi prima Conferinţa Naţională ENDURANCE (Reţeaua Planificării Mobilităţii Urbane Durabile), reţea constituită de Asociaţia OER prin proiectul european ENDURANCE (www.epomm.eu/endurance), finanţat prin programul Intelligent Energy Europe.


Descărcă prezentări

Primăria Brașov

Conferinţa Anuală Oraşe Energie România 2013

19-20 septembrie 2013


Sub egida Conferinţei Anuale OER, echipa OER a organizat cea de-a IV-a întâlnire naţională a Clubului Primarilor. Asociaţia OER este Structură de Suport a Convenţiei Primarilor, sprijinind eforturile semnatarilor şi oferind asistenţă strategică şi tehnică. În acest context, prin intermediul proiectului european „NET-COM – Activităţi în reţea pentru Convenţia Primarilor” (www.networkingcovenantofmayors.eu), OER a creat şi coordonează Clubul Convenţiei în România, în vederea dezvoltării acestei iniţiative pe plan local şi naţional.


Belvedere Events Center Brașov