Despre puternica legătură dintre implicarea cetățenilor și impactul acțiunilor climatice, în cea de-a 5-a sesiune de instruire personalizată BEACON

 

Finalul anului 2020 a venit odată cu cea de-a 5-a sesiune de instruire personalizată din cadrul proiectului BEACON, alături de dezideratul accelerării acțiunilor climatice la nivel local. Unul dintre cele mai valoroase atuuri ale proiectului BEACON constă tocmai în sesiunile specifice de instruire, configurate și dezvoltate în funcție de dorința și nevoia fiecărei municipalități BEACON, de obiectivele strategice și de țintele asumate în comunitățile locale.

Și de această dată, orașele BEACON din România și-au aliniat și calibrat aria de interes, sesiunile de instruire fiind construite pornind de la teme similare, cu un puternic impact în privința reușitei acțiunilor climatice. Implicarea societății civile, cetățenii în centrul procesului decizional, angajarea actorilor cheie, precum și variatele instrumente care se pot utiliza în cooperarea părților interesate și transformarea ideilor în politici publice au reprezentat subiecte utile pentru autoritățile locale din România. De asemenea, mobilitatea activă și sustenabilă, exemple de măsuri în transportul public generate în contextul pandemiei COVID-19, redimensionarea unui oraș pentru oameni și nu pentru vehicule sau copiii ca indicatori ai calității spațiului public, s-au aflat pe lista secțiunilor solicitate pentru instruire.

Sesiunile au fost coordonate și moderate de echipa OER și s-au derulat cu participarea experților BVDC/ Brasov Design Center & CIVINET România/ Urban Survey.

 

BVDC este primul centru de design al unui oraș din România și își propune să provoace deschiderea sistemului de administrație publică către posibilitățile design-ului strategic de a cataliza resursele industriei creative în scopul rezolvării anumitor probleme din sectorul public. BVDC crede în puterea designului de a genera implicare, inovare și educație.

 

 

Rețeaua CIVINET ROMÂNIA a fost creată pentru ca orașele să poată împărtăși experiențe și bune practici în dezvoltarea și punerea în aplicare a strategiilor durabile de mobilitate urbană. Rețeaua este deschisă autorităților locale, dar și asociațiilor, centrelor de cercetare, universităților și altor organizații interesate de eficiența transportului urban.

 

 

Răzvan Pătrașcu Andrei Carcea Violeta Mihalache

 

 

Coordonatele sesiunilor:
Zalău – 08/12/2020
Deva – 09/12/2020
Alba Iulia – 10/12/2020
Făgăraș – 15/12/2020

Municipalitățile BEACON au fost reprezentate prin departamente tehnice sau care gestionează finanțări  nerambursabile, departamente de comunicare și relații publice, precum și prin companii locale de transport public. În prezent, echipa OER pregătește cea de-a 6-a sesiune de instruire personalizată.

 

***

BEACON – Bridging European and Local Climate Action (Crearea legăturilor între nivelul local și cel european prin acțiuni pentru climă) este un proiect finanțat prin Inițiativa Europeană pentru Climă a Ministerului Federal al Germaniei pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitate Nucleară. Proiectul urmărește facilitarea acțiunilor climatice la nivel local și schimbul de informații între municipalități și școli din Europa. Proiectul BEACON se desfășoară în perioada 2018-2021 și implică municipalități și școli din Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia și România.

Proiectul BEACON este coordonat de Asociația „Orașe Energie în România” (OER), tel. +40.268.474.209 | fax +40.268.547.784 | e-mail: office@oer.ro. Pentru mai multe informații, accesați http://oer.ro/bridging-european-and-local-climate-action-beacon/.