
Întâlnire de lansare a proiectului CETAC
23 January 2025
Propuneri și răspunsuri pentru eliminarea barierelor în dezvoltarea Comunităților Energetice din România
12 February 2025Conferința Anuală OER 2025: Orașul, Noul Consumator Energetic
Pe 11 martie 2025, la Brașov, Asociația Orașe Energie în România (OER) a găzduit Conferința Anuală, un eveniment ce a pus în centrul atenției provocările și soluțiile pentru viitorul energetic al orașelor. Reprezentanți ai autorităților centrale, locale, dar și membri ai societății civile s-au reunit pentru a dezbate varii scenarii pentru conturarea unui orizont sustenabil pentru orașele din România.
Conferința a debutat cu o retrospectivă a proiectelor OER aflate în prag de finalizare - Ready4NetZero, NECPlatform sau MENERGERS, fiind prezentate și noile inițiative sau cele aflate în derulare, precum CETAC, NRGCOM și Community Mobility Cooperatives. Aceste proiecte subliniază angajamentul OER față de obiectivul de neutralitate climatică. Ele reflectă atât strategii de reducere a emisiilor de carbon, cât și implementarea unor soluții locale inovative pentru energie regenerabilă și mobilitate sustenabilă.
NECPlatform, cel de-al 7-lea Dialog privind Energia și Clima
Asociația OER a prezentat Memorandumul pentru Implicarea Autorităților Locale în Politicile Energetice și Climatice Naționale. Acesta a fost întocmit cu scopul de a continua și extinde cooperarea pe mai multe nivele de guvernanță începută în cadrul proiectului NECPlatform, care subliniază importanța aducerii la aceeași masă a tuturor actorilor interesați de atingerea obiectivelor de decarbonare. Memorandumul subliniază rolul autorităților locale ca motor principal al schimbării și necesitatea unui cadru legislativ care să sprijine inițiativele de tranziție energetică. În prezent, Memorandumul este susținut de autorități centrale și a fost semnat de agenții de dezvoltare regională, autorități locale și județene, rețele naționale de autorități locale, agenții de management energetic și reprezentanți din mediul academic și privat.
Dl. Sorin Elisei, Director General în cadrul Ministerului Energiei, a prezentat o serie de planuri și acțiuni destinate să conducă la o „înverzire” inteligentă a orașelor, subliniind importanța dezvoltării Comunităților Energetice. Dl. Tudor Culic, Consilier Superior în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a prezentat strategia României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, punând accent pe eficiența energetică și construcțiile sustenabile. Dna. Raluca Heredean, Manager Public în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a abordat programul de finanțare elvețiano-român pentru eficiență energetică și energie regenerabilă. Dl. Mălin Paicu, din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu, a oferit clarificări despre programele de finanțare. Discuțiile au condus la sărăcia energetică, fiind propusă includerea unor criterii suplimentare pentru prioritizarea celor aflați în această situație, pentru ca subvențiile publice să fie acordate echitabil. Dna. Oana Ionescu, Expert în Proiecte și reprezentantă a Unitatății Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării a vorbit despre M100 și despre cum România poate ajunge la neutralitatea climatică prin inovare, incluziune și transformare. Dialogul continuă, având ca obiectiv principal crearea unor comunități sustenabile, care au acces echitabil la resurse.
Acțiuni Climatice: Inspirație Locală, Convenția Primarilor
Această sesiune a fost structurată sub forma unui atelier interactiv, abordând teme și probleme esențiale pentru orașele din România. Printre acestea s-au numărat: renovarea clădirilor, producția de energie regenerabilă, achizițiile publice ecologice, iluminatul public, transportul și mobilitatea urbană, managementul deșeurilor și implicarea cetățenilor în procesul decizional. Câteva dintre soluțiile propuse au vizat: campanii educaționale pentru colectarea selectivă și valorificarea energetică a deșeurilor, implementarea transportului public ecologic și susținerea educației pentru sustenabilitate, implicarea cetățenilor în procesul decizional și consolidarea parteneriatelor între administrațiile locale, societatea civilă și mediul de afaceri. La finalul sesiunii, dna. Iudit Bere-Semeredi de la Consiliului Județean Timiș a prezentat Inițiativa PLENTY-LIFE, iar dl. Laurențiu Miheț de la Agenția Locală de Energie Alba a introdus Grupul de Coaliție IN-PLAN, evidențiind astfel colaborările esențiale pentru implementarea unor politici durabile.
Neutralitate Climatică: De la Strategie la Acțiune, Ready4NetZero
Punctul central al conferinței a fost dedicat Metodologiei Ready4NetZero de creșterea a capacităților, cu focus pe acțiunile pentru atingerea neutralității climatice puse în aplicare de orașele pilot Gheorgheni și Rm. Vâlcea. În Gheorgheni, peste 500 de elevi și profesori din două școli au fost implicați în această inițiativă, care a încurajat mersul pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public. Rezultatele au adus o creștere de 20% a deplasărilor sustenabile și o fluidizare a traficului în oraș. La Râmnicu Vâlcea, "Ce vezi în drumul tău spre școală?" a implicat peste 200 elevi din clasele II-IV, care au documentat zilnic traseele lor spre școală, observând impactul asupra mediului și traficului. În urma acestei experiențe, au fost organizate dezbateri între elevi, profesori și autorități locale, iar Primăria Rm. Vâlcea va extinde acest proiect anual, promovând infrastructura de transport ecologic.
Printr-un transfer de metodologie, participanții au dezvoltat etapele unei Strategii Locale pentru Neutralitate Climatică. În urma sesiunii practice, factorul politic a fost identificat ca fiind esențial pentru succesul implementării oricărei strategii. De asemenea, s-a subliniat că strategia trebuie să implice întreaga comunitate, asigurându-se astfel un proces participativ și incluziv. Un alt punct important a fost că monitorizarea consumului energetic și a măsurilor implementate este vitală pentru a evalua progresul și eficiența inițiativelor. Concluzia generală a fost că strategia trebuie să fie privită ca un document „viu”, de actualizat constant în funcție de evoluția orașului și de noile provocări sau oportunități.
NRGCOM: Comunități Energetice sau drumul spre independență energetică
Comunitățile Energetice pot contribui la independența energetică a orașelor și la reducerea costurilor prin soluții colaborative. Dna. Corina Murafa, lector universitar și consultant în domeniul energiei și climei, a moderat o discuție panel, în care a analizat alături de Anamaria Vodă (Asociația ÎntreVecini), Andrei Crăciun (Greenpeace România), Camelia Sava și Radu Seserman (Cooperativa de Energie), obstacolele legislative și financiare cu care se confruntă Comunitățile Energetice din România. A fost subliniată importanța campaniilor de advocacy, care au condus la o mobilizare semnificativă și la creșterea numărului acestor comunități. Cu toate acestea, dificultățile de acces la finanțare și întârzierile legislative continuă să reprezinte obstacole majore. Discuțiile au abordat necesitatea unui cadru legislativ mai clar și accesibil și au subliniat importanța parteneriatelor între autoritățile locale, organizațiile civice și mediul de afaceri.
Conferința OER 2025 a demonstrat că orașele din România se află deja pe parcursul corect către adoptarea soluțiilor inovative, necesare tranziției energetice. Factorii cheie pentru succesul acestor inițiative sunt angajamentul politic, implicarea activă a cetățenilor și colaborarea între diverse instituții și sectoare. Prin strategii incluzive, investiții și dialog multi-nivel constant, orașele noastre pot deveni modele de bune practici la nivel european, arătând că tranziția către suficiență, către un consum energetic eficient și sustenabil este nu doar necesară, ci și posibilă.
OER, Retrospectiva proiectelor
MMAP, Sectorul Urban în STLR pentru reducere GES
MDLPA, Eficiență energetică RNH
UEFISCIDI, M100, România către Neutralitate Climatică
OER & CoMO, Acțiuni Climatice & Inspirație Locală
CJ Timiș, Inițiativa PLENTY-LIFE
ALEA, Grupul de Coaliție IN-PLAN
OER, Consolidare Capacități - Metodolgia R4NZ
Gheorgheni, Acțiuni Pilot R4NZ
Râmnicu Vâlcea, Acțiuni Pilot R4NZ
OER, Catalogul Comunităților Energetice NRGCOM