NECPlatform – Colaborarea este esențială. Pentru o partitură bine interpretată, lăsați toți muzicienii să se întâlnească și să dialogheze!
13 April 2023NECPlatform: Dialoguri în cadrul Platformei Energie-Climă, în România
7 May 2023Lansarea platformei de dialog pentru actualizare și implementarea PNIESC
Ieri, 20 aprilie 2023, s-a lansat la București Platforma de Dialog privind Energia și Clima, realizată prin proiectul LIFE NECPlatform. Au fost prezenți la discuții reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Mediului, principalele ministere responsabile de implementarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), alături de reprezentanții Asociației Comunelor din România (ACoR), ai Engie România, precum și partenerii consorțiului NECPlatform.
Cu această ocazie, s-au discutat principalele provocări pe care România le are de înfruntat în actualizarea și implementarea PNIESC. Evaluarea privind stadiul implementării măsurilor din PNIESC la 2 ani a avut loc, iar autoritățile pot implementa un set de măsuri pentru a asigura continuarea demersurilor a declarat reprezentantul Ministerului Energiei, dl. Mircea Sandu. Din experiența elaborării versiunii inițiale PNIESC, este provocator să elaborezi documente de politică publică cu orizont mare de timp (2030, 2050), în care să existe măsuri coerente, sustenabile, realizabile, cu obiective clare. Revizuirea ar trebui să pornească de la noile politici și obiective din politicile europene, de la ambițiile mai înalte. Măsurile impuse în mod accelerat au un cost, iar implementarea lor în context de criză, așa cum este războiul din Ucraina, crește cu atât mai mult costurile și nivelul de dificultate.
Ca prim pas în realizarea unui PNIESC, mai ușor de parcurs și de înțeles, Ministerul Mediului, care are un rol de diseminare și conștientizare pentru atingerea obiectivelor PNIESC, a identificat deja consultantul pentru revizuirea și actualizarea PNIESC. Astfel, Price Water House Coopers va realiza Strategia pe Termen Lung (2050) a României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această strategie propune 3 scenarii: scenariul de bază (Reference) care continuă ”business as usual”, o variantă intermediară (Interim) și o variantă extrem de ambițioasă (Romania Neutral 2050). Celelalte ministere vor fi implicate în evaluarea scenariului cel mai ambițios (din strategie) pentru a fi corelat cu strategiile pe care le implementează, iar scenariile propuse în strategie vor fi supuse consultării publice. De asemenea, s-a subliniat că este nevoie și de o platformă informatică pentru a permite un dialog permanent, facil în mediul online, pentru ca procesul de evaluare și actualizare a traiectoriei PNIESC să fie unul continuu.
Ca o concluzie generală a întâlnirii, se dorește realizarea unui PNIESC ambițios, dar și realist în același timp, iar dialogul rămâne deschis la nivel ministerial pentru a se putea găsi cele mai bune soluții, împreună cu autoritățile locale și alți factori direct interesați.
În acest demers, trebuie menționat rolul OER, care prin partenerii proiectului NECPlatform își oferă sprijinul, consultanța, resursele umane pentru facilitarea dialogului cu autoritățile locale, în scopul susținerii autorităților centrale în procesul de revizuire, actualizare, implementare și monitorizare PNIESC. Problemele menționate de ministere în elaborarea PNIESC au fost identificate și la nivel local. Autoritățile Locale se confruntă cu același tip de constrângeri atunci când elaborează documente strategice pe termen lung, și în special în cazul Planurilor Energetice și Climatice. Cu toate acestea, autoritățile locale pot propune soluții practice, adaptate realității și contextelor locale.
Astfel, prima ședință a Grupului de Lucru pentru PNIESC, în care vor fi invitați să participe mai mulți factori interesați, va avea loc, în prezența noului consultant, în scurt timp.
OER joacă un rol important în facilitarea dialogului între factorii de decizie la nivel național, autoritățile locale și alte părți interesate care pot contribui la modelarea politicilor în domeniul energiei și schimbărilor climatice.
Prezentări:
Lansare platformă
Lansare platformă
Lansare platformă
Lansare platformă
Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.