Termene limită ratate și obiective neasumate: de ce subestimarea autorităților locale în procesul de revizuire a Planurilor Naționale privind Energia și Clima?
30 July 2024OER la P-TECC 2024: Rolul Municipalităților în Planurile Naționale privind Energia și Clima
6 August 2024Râmnicu Vâlcea: Mobilitate urbană durabilă
Echipa OER a ajuns la Râmnicu Vâlcea, oraș pilot Ready4NetZero, pentru a discuta despre regenerare urbană și orașe inteligente, subiecte alese în urma unei analize a nevoilor administrației publice locale. Invitatul special, dl. Reinhold Stadler, expert în mobilitate urbană durabilă, a prezentat soluții practice și aplicate pentru deplasările nemotorizate, eficientizarea transportului public de călători și managementul mobilității. Dl. Stadler a subliniat importanța măsurilor concrete, a monitorizării și evaluării măsurilor, în procesul de reducere a emisiilor de carbon și promovare a unui mediu urban sănătos.
În drumul nostru către neutralitatea climatică, fiecare pas contează: nu doar marile proiecte, ci și micile schimbări zilnice, pot face o diferență semnificativă.
Discuțiile au acoperit importanța tranziției către surse regenerabile de energie pe plan local și adoptarea vehiculelor ușor poluante. Soluțiile propuse au vizat diminuarea amprentei de carbon, generarea unor schimbări de comportament și obiceiuri de deplasare în rândul populației, precum și crearea unui mediu urban mai sănătos.
Gheorgheni: Planificarea urbană și modernizarea energetică
La câteva zile după evenimentul din Râmnicu Vâlcea, echipa OER a ajuns la Gheorgheni, pentru o întâlnire axată pe planificarea urbană integrată și modernizarea energetică a clădirilor. Agenția Locală e Energiei Alba (ALEA), prin dl. Florin Andronescu și dl. Laurențiu Miheț, au prezentat soluții de eficiență energetică din diverse țări și modalități de finanțare a acestora. Discuțiile au vizat modul în care managementul energetic și acțiunile de adaptare la schimbările climatice pot fi integrate în planificarea urbană. Un alt subiect discutat s-a axat pe screening-ul energetic, ca suport în crearea de zone urbane cu emisii reduse.
Un moment important al zilei a fost sesiunea practică, în cadrul căreia participanții au învățat cum să organizeze acțiuni de conștientizare referitoare la schimbările climatice. Activitățile interactive au generat multe idei despre cum Gheorgheni poate deveni un oraș mai eficient energetic și neutru climatic.
Concluzii
Ambele evenimente au demonstrat că orașele, indiferent de dimensiune sau localizare, pot atinge obiectivul de neutralitate climatică prin colaborare și inovație. Râmnicu Vâlcea și Gheorgheni au arătat că, prin schimb de bune practici și implicare comunitară, se implică activ în generarea unui viitor mai verde și mai sănătos.
Echipa OER, împreună cu diferiți experți, continuă să sprijine orașele din România în tranziția lor către neutralitate climatică, demonstrând că schimbarea începe cu deciziile de astăzi pentru un mâine mai bun.
Documente
Ready4NetZero, Râmnicu Vâlcea
Mobilitate Urbană Durabilă, Reinhold STADLER
Planificare Urbană Integrată, Florin ANDRONESCU
Zone Urbane cu Emisii Reduse, Laurențiu MIHEȚ
Renovare Clădiri, Florin ANDRONESCU