Credit foto: Tudor George, Pixabay

Strategia municipală de renovare – Instrument cheie al Autorităților Locale în eficientizarea stocului de clădiri, pentru sustenabilitate și tranziție energetică

Actuala pandemie schimbă modul în care trăim și are efecte vizibile asupra mediului. Acțiunile întreprinse pentru a limita răspândirea epidemiei au demonstrat că în caz de urgență, se pot lua măsuri importante, iar experții în energie îndeamnă Autoritățile Locale să folosească acest context și în cazul demersului către neutralitate climatică.

„Renovation Wave” va avea un impact semnificativ asupra orașelor. Comisia Europeană își propune să dubleze rata renovărilor în următorii zece ani, asigurându-se că renovările vor fi eficiente din perspectiva consumurilor energetice și a utilizării resurselor. Acest cadru și momentul creat de pandemie reprezintă oportunități pentru regândirea scenariilor locale obișnuite, pentru armonizarea strategiilor municipale de renovare cu planurile de acțiuni pentru climă și energie, pentru reconsiderarea sustenabilității comunităților locale.

În această perspectivă, Energy Efficiency Watch & OUR BUILDINGS au organizat la finalul lunii octombrie, 2020, Conferința Națională “OUR BUILDINGS” pentru a determina:

  • Care sunt primele Pașapoarte de Renovare nZEB la nivel local în România?
  • Cum ne asigurăm că renovările și investițiile aferente continuă, în ciuda pandemiei?
  • Ce schimbări de proceduri sunt necesare pentru a depăși barierele existente?
  • Se pot adapta municipalitățile și factorii de decizie la această nouă situație?
  • Ce mesaj ar trebui să transmită Uniunea Europeană, autoritățile naționale și locale?

Prezentări:

EEW4, Kristina DELY

OER, Camelia RAȚĂ

OER, Cerna MLADIN

REHVA-OAER, Cătălin LUNGU

EIB, Gaela GONZALEZ ANGULO