Concluzii după ultimul webinar Ready4NetZero: “Sărăcie energetică. Planificare urbană durabilă pentru autonomie energetică”
20 March 2024Priorități în procesul de revizuire a Planului Național Integrat privind Energia și Schimbările Climatice: continuarea dialogului pe mai multe niveluri, asigurarea transparenței și a participării publice, includerea în PNIESC, în manieră detaliată, a elementelor de cadru favorizant comunităților energetice.
11 April 2024Conferința Anuală OER 2024 va avea loc la Brașov, în perioada 09-10 aprilie, la Belvedere Events Center. Evenimentul din acest an se concentrează pe dezvoltarea capacităților administrațiilor publice locale în ceea ce privește eficiența energetică & sustenabilitatea. Conferința va avea secțiuni dedicate dezbaterilor pe marginea reviziei Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) și a înființării și dezvoltării Comunităților Energetice.
Evenimentul de anul acesta se adresează în principal membrilor OER, orașelor implicate în implementarea proiectelor Ready4NetZero și MENERGERS, reprezentanților administrației publice centrale implicate în procesul de revizuire PNIESC și instituțiilor sau organizațiilor interesate de tematica Comunităților Energetice.
Agenda completă se găsește aici: Conferința Anuală OER - Invitație & Agendă 09-10.04.2024
Pentru participarea la eveniment, vă puteți înregistra, până la data de 04/04/24 aici: https://shorturl.at/ghruw.
În prima zi va avea loc atelierul de lucru Ready4NetZero organizat sub forma unei sesiuni de instruire care va aborda mai multe tematici, precum: criterii de achiziții publice ecologice, specificații tehnice, criterii de selecție, cerințe contractuale și sisteme de control pentru iluminatul stradal. Cursul va fi susținut de Dan VĂTĂJELU, specializat în mecatronică la Universitatea Politehnică din Timișoara. Acesta și-a dedicat cariera dezvoltării iluminatului de calitate în România și a avut un rol semnificativ în elaborarea standardului ocupațional pentru „Specialistul în Iluminat”. Deține calitatea de membru în European Lighting Expert Association și în Consiliul Consultativ ANRSC. În prezent, pe lângă rolul de lider într-o companie din sfera iluminatului inteligent, este Președintele Asociației Române pentru Iluminat și Vicepreședintele Patronatului Serviciilor Publice din România, Serviciul de Iluminat Public.
Tot în prima zi, va avea loc o sesiune de instruire dedicată eficienței energetice & sustenabilității în mediul construit. Sesiunea este organizată în contextul proiectului MENERGERS și abordează tematici precum: clădiri sustenabile: context național și european, soluții de eficiență energetică a clădirilor, bune practici. Sesiunea de instruire va fi susținută de lectori cu experiență vastă în tematicile abordate. Cristiana CROITORU, conferențiar și cercetător la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, este implicată activ în domeniul dezvoltării durabile a mediului construit. Realizările sale științifice acoperă diverse domenii de cercetare, inclusiv confortul termic, strategii de distribuție a aerului, calitatea mediului interior, eficiența energetică a clădirilor, clădiri verzi, sisteme de energie din surse regenerabile și dezvoltare sustenabilă urbană. Este coordonator proiect Clădiri Inteligente și Sustenabile în Centrul Național de Competențe NetZeRoCities. Mihnea SANDU a absolvit Facultatea de Instalații în 1995, este Doctor în științe tehnice (UTCB) și în inginerie civilă (Institutul Politehnic Grenoble). A participat la revizuirea reglementărilor tehnice din domeniul construcțiilor privind instalațiile termice și sanitare pentru grădinițe, școli, spitale, unități ambulatorii și parcaje. Este responsabilul echipei UTCB în NetZeRoCities, Centrul Național de Competențe și Soluții pentru orașe inteligente neutre climatic.
Cea de-a doua zi a Conferinței OER este rezervată Platformei de Dialog privind Energia și Clima. Sesiunea de dialog NECPlatform vizează subiecte precum stadiul revizuirii PNIESC 2030, provocări privind alinierea PNIESC la recomandările Comisiei Europene, preocupări legate de insuficiența măsurilor privind creșterea ponderii energiei regenerabile, a acțiunilor și surselor de finanțare care să susțină tranziția energetică și climatică.
Conferința se va încheia cu o sesiune de lucru dedicată Comunităților Energetice. Împreună cu participanții la această sesiune, ne dorim să dezbatem eficientizarea costurilor în comunitățile energetice, potențiale investiții în infrastructură cu costuri reduse, dar să identificăm și idei, propuneri, recomandări legate de Comunitățile Energetice din România.
Pe parcursul celei de-a doua zile a Conferinței OER, participanții la eveniment vor avea ocazia să testeze un instrument de Realitate Virtuală dezvoltat pentru factorii de decizie și personalul tehnic din cadrul administrațiilor publice, ce abordează impactul acțiunilor climatice și energetice locale asupra calității aerului. Instrumentul VR este dezvoltat în cadrul proiectului V-aiR, implementat la nivel local de Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (ABMEE).
Mai multe detalii despre proiectele implementate de OER găsiți aici.