Pentru eficientizarea energetică şi reducerea consumului de curent a fost propusă o soluţie inovatoare şi atractivă din punct de vedere financiar, ce presupune monitorizarea, controlul şi managementul de la distanţă (pe internet) a iluminatului public din Parcul Copiilor Ion Creangă Timişoara. Soluţia este bazată pe tehnologia wireless (radio comunicaţie).

Dan DIACONU, Viceprimar TM 1Este vorba despre un sistem de management de la distanţă pe internet a iluminatului public din Parcul Copiilor. Este o soluţie inovatoare, folosită pentru prima dată în România, atractivă din punct de vedere financiar. Avem corpuri de iluminat clasice, la o înălţime de patru metri, şi cu un sistem care nu poate fi controlat decât prin oprire completă. Am propus, pentru eficientizare energetică şi consum curent, o soluţie bazată pe tehnologie wireless. Este o soluţie care reduce intervenţia factorului uman şi a costurilor de operare din punct de vedere al întreţinerii sistemului, şi mai ales din punct de vedere energetic. Pornirea şi oprirea se realizează de la distanţă, de pe smartphone şi PC, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare şi cu monitorizare a întregii instalaţii (…)”, a menţionat Viceprimarul Municipiului Timişoara, Dl. Dan Diaconu.

Iluminatul Parcului Copiilor Ion Creangă Timişoara se realizează prin corpuri de iluminat cu lămpi clasice, având o înălţime de 4 m amplasaţi de regulă la marginea aleilor. Pentru eficientizarea energetică şi reducerea consumului de curent a fost propusă o soluţie inovatoare şi atractivă din punct de vedere financiar, ce presupune monitorizarea, controlul şi managementul de la distanţă a iluminatului public din Parcul Copiilor Ion Creangă Timişoara. Soluţia este bazată pe tehnologia wireless (radio comunicaţie). În Municipiul Timişoara se doreşte implementarea unor astfel de soluţii inovatoare deoarece astfel, se reduc costurile generate de energia electrică consumată pentru iluminatul unor zone verzi, parcuri şi scuaruri, dar şi a unor aliniamente stradale din Timişoara.

În ceea ce priveşte Parcul Copiilor Ion Creangă Timişoara, pornirea şi oprirea iluminatului se realizează de la distanţă (de pe un PC, laptop sau smartphone), la momentul exact (bazat pe condiţiile locale de luminozitate), se reduce nivelul de iluminare, de la distanţă în orele de trafic redus şi se monitorizează, de la distanţă, buna funcţionare a întregii instalații, cu alarmare în caz de defecţiune.

Suma necesară a fost de 83.000,00 lei cu T.V.A şi a fost asigurată din bugetul local, capitol bugetar 67.02.05.03 „ întreţinere grădini, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement”, fiind realizată de Hollatech Beheer B.V.. Eindhoven, Olanda.

Sistemul cuprinde:

  • Dispecer central – Aplicaţie software (cloud service)
  • Sistem de comunicaţie GPRS cu dispecerul central
  • Reţea senzori radio (Wireless Sensor Network)
  • Sistem de control – Balast digital programabil DALI
  • Sursele de luminat existente.

În perioada următoare Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei municipiului Timişoara va urmări eficienţa implementării acestui sistem în parc prin monitorizare consumului de energie electrică timp de 3 luni. Se aşteaptă o reducere de minim 35% a consumului de energie electrică în condiţiile de utilizare corectă a sistemului şi fără a afecta confortul cetăţenilor.

  • Reportaj Digi24 Timișoara – aici.
  • Comunicat de presă – descarcă.