18 October 2024
Dialogul a fost organizat în cadrul proiectului NECPlatform, care vizează crearea unui cadru pentru schimbul informații între autoritățile naționale și cele locale, pentru atingerea țintelor asumate în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC). Prin intermediul acestui proiect, se subliniază importanța unui dialog pe mai multe niveluri, necesar pentru a ajusta și adapta strategiile energetice și de climă la nevoile specifice ale fiecărei comunități din România. Această abordare se dovedește crucială în procesul de tranziție către surse regenerabile și durabile de energie, având în vedere diversitatea provocărilor și a nevoilor.
16 October 2024
Acest document subliniază beneficiile proceselor de guvernanță pe mai multe niveluri, în special Dialogurile de Climă și Energie, pentru atingerea obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene și Statelor Membre. De asemenea, evidențiază limitările cadrului actual prevăzut de Articolul 11 din Regulamentul de Guvernanță al Uniunii Energetice și al Acțiunii pentru Climă (1999/2018) și oferă recomandări pentru o utilizare mai eficientă a guvernanței multilaterale.
16 October 2024
Evenimentul organizat de Asociația OER, a avut loc în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, care este principalul factor de decizie in ceea ce priveste Comunitatile Energetice. Sorin Elisei, Director General în cadrul Ministerului Energiei, a subliniat importanța colaborării între autoritățile locale și naționale în implementarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).
15 October 2024
În cadrul conferinței, au participat reprezentanți ai municipalităților implicate în proiectele Ready4NetZero și MENERGERS, ambele derulate prin programul EUKI. Orașele participante în fiecare proiect au colaborat încă de la început, implicându-se în diverse activități comune și beneficiind de rezultatele obținute în cadrul acestora.
9 October 2024
Proiectul NRGCOM a organizat o serie de mese rotunde, reunind experți și factori de decizie din sectorul energetic al Regiunii Dunării. Aceste discuții s-au concentrat pe dezvoltarea Comunităților Energetice, având la fiecare ediție între 80 și 120 de participanți. Proiectul NRGCOM implică parteneri din 12 țări, inclusiv autorități publice, ONG-uri, instituții de cercetare și învățământ superior, precum și specialiști în domeniu, pentru a crea un cadru juridic, operațional și financiar favorabil dezvoltării acestor comunități.
4 October 2024
Pe 1 octombrie 2024, la București s-a desfășurat conferința „Integrarea perspectivei locale în strategiile naționale privind Energia și Clima”. Evenimentul organizat de Asociația OER a reunit reprezentanți ai autorităților locale și naționale, experți internaționali și lideri din sectorul energetic, care au analizat diverse soluții pentru tranziția către comunități neutre din punct de vedere climatic și independente energetic.
20 September 2024
Proiectul NRGCOM, având ca scop transformarea politicilor energetice în Regiunea Dunării, a fost lansat oficial în ianuarie 2024 și se va desfășura până în iunie 2026. Cu un consorțiu format din 13 parteneri de proiect din 12 țări și 14 colaboratori strategici, proiectul a debutat printr-un eveniment dinamic desfășurat în perioada 12-14 martie la Budapesta, în Ungaria.
28 August 2024
Prima întâlnire din cadrul proiectului NRGCOM, dedicată eficientizării costurilor în comunitățile de energie și potențialelor investiții în infrastructură cu costuri reduse, a fost organizată săptămâna trecută la Brașov.
12 August 2024
Prima întâlnire din cadrul proiectului NRGCOM, dedicată eficientizării costurilor în comunitățile de energie și potențialelor investiții în infrastructură cu costuri reduse, a fost organizată săptămâna trecută la Brașov.