Despre Managementul Energetic Municipal la nivel european: Accent pe Bulgaria, România și Germania
8 July 2023Orașe pilot Ready4NetZero: Ce proiecte au în implementare și cum pot fi ajutate?
13 July 2023Schimb de experiență MENERGERS: Reprezentanții municipalităților bulgare au vizitat Germania
În ultima săptămână a lunii iunie 2023, în cadrul proiectului EUKI MENERGERS un grup de 9 reprezentanți din cele 3 municipalități pilot din Bulgaria au fost în vizită în Germania pentru o vizită de studiu dedicată proiectării și funcționării serviciilor de gestionare a energiei la nivel municipal. Scopul programului de 3 zile a fost un schimb de experiență între participanții bulgari și părțile interesate germane, care vor sprijini apoi dezvoltarea modelului instituțional bulgar al serviciilor managerilor municipali de energie în administrațiile municipale din această țară.
Municipalitățile bulgare au fost reprezentate de experți specializați din administrațiile din Svilengrad (inclusiv primarul din Svilengrad), Russe și Sapareva Banya. De asemenea, s-au alăturat și reprezentanții partenerilor bulgari ai proiectului NTEF (National Trust Ecofund) și ai Agenției pentru Energie SOFENA. Vizita de studiu a fost organizată și găzduită de partenerul de proiect german UfU (Institutul independent pentru probleme de mediu din Berlin). Vizita de studiu și-a atins obiectivele, contribuind în mod semnificativ la constituirea echipei de experți a proiectului.
"Vizita de studiu a fost un mare succes, foarte utilă pentru delegația noastră. A fost, de asemenea, o bună ocazie de a întâlni persoane din alte agenții energetice, de a face schimb de experiență și de abordări strategice privind managementul energiei la nivel local, regional și național." - Kamelia Georgieva, manager de programe internaționale și proiecte pilot la NTEF.
În prima zi, la Magdeburg, la Agenția de stat pentru energie din Saxonia-Anhalt (LENA), aceștia au învățat cum să identifice nevoile de gestionare a energiei în municipalități, cum să stabilească protocoale pentru a lua decizii bazate pe noi cunoștințe și pe analiza informațiilor. LENA este o agenție de gestionare a energiei înființată în 2012 de guvernul landului Saxonia-Anhalt cu o finanțare de 100% din partea statului federal, are 15 angajați, un buget anual de 2,2 milioane de euro și deservește 130.000 de întreprinderi din land și 230 de municipalități. Acoperă o populație de 21 de milioane de persoane și pun un accent deosebit pe activitățile de comunicare și pe munca cu părțile interesate.
În continuare, s-au întâlnit cu reprezentanții UfU și au aflat mai multe despre dezvoltarea standardelor de construcție a clădirilor pasive, realizată împreună cu Institutul pentru Clădiri Pasive. Obiectivul este de a construi clădiri în care consumul de energie să fie sub 15 kW/h pe metru pătrat. Au fost împărtășite experiențe în comunicarea cu investitorii care își propun să ridice standardele și să obțină un consum mai mic de energie. A fost discutată problema modului în care consumul de energie electrică pentru iluminat și încălzire poate fi contabilizat separat. O altă discuție a avut loc între participanții la călătoria de studiu cu privire la etapele viitoare de dezvoltare a unui model pentru serviciile de manager energetic în municipalitățile bulgare.
Participanții au avut parte de o experiență foarte interesantă atunci când au vizitat Forumul pentru energii noi din Feldheim. Feldheim, o mică așezare din apropierea Berlinului, este acum un sat independent din punct de vedere energetic, dar pentru a ajunge aici a fost nevoie de un proces care a necesitat mult timp. Au început în 1995 cu o analiză a resurselor: o zonă de dealuri (există vânt), există păduri (pentru biomasă) și mult soare. Nu a fost început ca un proiect ecologic, ci scopul inițial a fost de a se salva pe ei înșiși de sărăcie. Adevărul este că cele două lucruri sunt legate. Acum, energia produsă acolo este suficientă pentru 55.000 de gospodării, însă în Feldheim locuiesc doar 130 de cetățeni. În centrul politicii care îi ghidează se află descentralizarea producției de energie. Cea mai importantă în acest proces a fost implicarea locuitorilor și a tuturor părților interesate la nivel local. Baza noilor procese a fost păstrarea formei de cooperare din RDG, adăugând transparență totală și încredere în însăși asociația sătenilor.
Participanții au fost impresionați de echilibrul dintre gestionarea energiei și participarea oamenilor și a instituțiilor și, de asemenea, au fost foarte încântați să afle noi idei practice care sunt aplicabile acasă, în Bulgaria.
Activitățile fac parte din Proiectul ”MENERGERS - Energy Managers’ Services in Municipalities - Servicii de Management Energetic în cadrul Municipalităților”, o inițiativă finanțată de EUKI pentru a sprijini administrațiile locale să coordoneze în mod eficient tranziția energetică către orașe cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră. Obiectivul principal al proiectului este de a permite și de a sprijini municipalitățile din Bulgaria și România să asigure un context cât mai adecvat și mai eficient pentru rolul Managerilor Energetici Municipali și, astfel, să contribuie la atingerea obiectivelor naționale în domeniul energiei și al climei.