
Rezultatele proiectului NECPlatform și conferința finală, la Bruxelles
1 April 2025Metodologia Ready4NetZero pentru Strategii Locale de Neutralitate Climatică
Conferința Anuală OER 2025 a oferit un cadru propice pentru facilitarea transferului de metodologie în vederea dezvoltării strategiilor locale pentru neutralitatea climatică, contribuind la un viitor energetic sustenabil pentru orașele din România. Evenimentul, organizat pe 11 martie 2025, a reunit reprezentanți ai autorităților centrale, ai orașelor membre OER și ai orașelor pilot Ready4NetZero, ai societății civile și experți din diverse domenii pentru a explora provocările și soluțiile tranziției energetice și dezvoltării durabile.
De la Strategie la Acțiune, pentru Neutralitate Climatică
Un punct central al conferinței a fost proiectul Ready4NetZero, care a evidențiat acțiunile implementate și transferul de bune practici. În orașele pilot Gheorgheni și Râmnicu Vâlcea, metodologia a fost transpusă în proiecte concrete, cu impact direct asupra comunității. La Gheorgheni, inițiativa „Oscar, Șarpele Hoinar” a implicat peste 500 de elevi și cadre didactice în promovarea mobilității sustenabile prin utilizarea mijloacelor de transport ecologice, rezultând într-o creștere cu 20% a deplasărilor sustenabile și o fluidizare semnificativă a traficului urban. La Râmnicu Vâlcea, proiectul „Ce vezi în drumul tău spre școală?” a încurajat peste 200 de elevi din clasele II-IV să documenteze traseele zilnice și să observe impactul acestora asupra mediului și traficului. Inițiativa a stimulat dialogul între elevi, profesori și autoritățile locale, contribuind la identificarea unor soluții pentru o infrastructură de transport mai ecologică.
Atelier practic, pentru Neutralitate Climatică
Transferul metodologiei Ready4NetZero a oferit ocazia participanților să definească pașii esențiali în dezvoltarea strategiilor locale pentru neutralitatea climatică. Printre cele mai importante concluzii s-a subliniat necesitatea unei declarații și asumări politice ferme și a implicării active a comunității în toate etapele procesului, de la consultare publică și până la monitorizare continuă. Stabilirea unui cadru de lucru clar, colectarea riguroasă a datelor, analiza multisectorială și elaborarea de scenarii flexibile sunt esențiale pentru o strategie eficientă. De asemenea, monitorizarea periodică, evaluările constante și comunicarea transparentă cu cetățenii sunt factori decisivi pentru succes.
Implicarea unui spectru larg de actori relevanți - de la autoritățile locale și centrale, mediul academic, ONG-uri, companii și societatea civilă - cu siguranță importantă pentru o viziune integrată asupra neutralității climatice. Parteneriatele strategice și schimbul de experiență pot contribui la soluții adaptate specificului local, iar sprijinul politic și financiar reprezintă fundamentul punerii în aplicare a strategiei.
Angajament colectiv, pentru Neutralitate Climatică
Transferul de metodologie a evidențiat importanța colaborării, a angajamentului politic ferm și a implicării comunităților în procesul de decarbonare. Soluțiile propuse sunt parte a unei strategii dinamice, capabile să răspundă noilor provocări și oportunități. Proiectul Ready4NetZero a demonstrat că o abordare participativă și bine structurată poate transforma orașele în consumatori energetici responsabili, pregătiți pentru provocările viitorului.