Noua Directivă privind eficiența energetică 2023- Orientări și recomandări pentru planificarea și punerea în aplicare la nivel național
3 August 2023”Evaluarea rezultatelor obținute de România în domeniul managementului energetic pentru localități”- Status Quo, mai 2023
31 August 2023Prima întâlnire a orașelor MENERGERS: cooperarea și schimbul de experiență, importante pentru ca orașele să devină eficiente energetic
Prima întâlnire a orașelor selectate în cadrul proiectului ”MENERGERS - Servicii de Servicii de Management Energetic în cadrul Municipalităților” a avut loc on-line, pe 9 august 2023. Reprezentanții celor 3 municipalități implicate (Alba-Iulia, Sfântu Gheorghe, Zalău) au avut ocazia să se cunoască, să discute principalele motive pentru care au ales să facă parte din acest proces și să se pună de acord, împreună cu echipa OER, asupra următorilor pași.
Reprezentanții din Alba-Iulia au menționat faptul că Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) este cea care furnizează serviciile de Management Energetic Municipal. Momentan, au peste 60 de proiecte în implementare și pregătesc un proiect pentru înființarea unui dispecerat tehnic energetic, cu echipă de intervenție pentru identificarea corectă a consumurilor energetice. Proiectele vizează eficiența energetică a clădirilor publice, mobilitatea urbană, iluminatul public pe bază de LED, pompe geotermale la Căminul de Vârstnici sau Bazinul Olimpic.
La Zalău, deși nu au Manager Energetic pentru Localități, au un Plan de Management Energetic și Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă, întocmite cu experți. Pe baza auditurilor energetice, s-au colectat date și s-a întocmit raportarea pentru Programul de Îmbunătățire a Eficienței Energetice către Ministerul Energiei. Municipalitatea a scos la concurs un post cu specializare de Manager Energetic pentru Localități, dar momentan fără succes.
Iar Sfântu Gheorghe are Serviciul de Management Energetic externalizat și au înființat recent Serviciul de Eficiență Energetică. Derulează un proiect Smart City care vizează calitatea aerului, verificarea nivelului de zgomot, implementarea de parcări inteligente, achiziția de stații de încărcare pentru autobuze electrice. Au în desfășurare mai multe proiecte de reabilitare termică pentru blocurile de locuințe și urmăresc dezvoltarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice în clădirile publice.
În ceea ce privește motivația pentru participarea în cadrul proiectului MENERGERS, aceste echipe își doresc cooperare, transfer de cunoștințe, networking, și urmăresc să afle soluții tehnice în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie. Au nevoie de criterii de eficiență energetică pentru documentațiile tehnice și doresc să participe la cursuri de formare în Management Energetic. Cel mai important lucru este că își doresc să învețe de la alte autorități locale și să ia parte la vizite de studiu, în scopul schimbului de experiențe.