NECPlatform: Dialoguri în cadrul Platformei Energie-Climă, în România
7 May 2023Despre Managementul Energetic Municipal la nivel european: Accent pe Bulgaria, România și Germania
8 July 2023Orașele europene cooperează pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic
Uniunea Europeană a decis că Europa va deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Având în vedere că mai mult de jumătate din populația sa urbană trăiește în orașe mici și mijlocii, autoritățile publice reprezintă actori-cheie în acest demers. Strategiile Locale pentru Neutralitate Climatică , care ghidează orașele în acest proces, sunt esențiale pentru a realiza transformarea socio-ecologică necesară și pentru a gestiona o tranziție echitabilă către zero emisii la nivel local. Proiectul ”EUKI Ready4NetZero” își propune să susțină întocmai acest efort.
Foto: pexel.com/ Luca Barth
În general, autoritățile locale sunt angajate în acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și sunt dispuse să depună eforturi pentru a atinge neutralitatea climatică. De asemenea, fiind cele mai apropiate de cetățeni, acestea pot oferi soluții care au un impact redus asupra mediului, și pot fi adoptate facil de către societate. Cu toate acestea, administrațiile locale dispun adesea de capacități, cunoștințe, expertiză tehnică și resurse financiare limitate pentru a-și planifica în mod corespunzător parcursul de tranziție energetică. Din acest motiv, este necesar ca orașele mai mici să fie sprijinite prin schimb de cunoștințe și bune practici, precum și prin consolidarea capacităților și asistență, pentru a le ajuta în planificarea traseului spre neutralitate climatică.
”Ready4NetZero” este una dintre numeroasele inițiative care sprijină municipalitățile europene în vederea atingerii obiectivelor foarte ambițioase, concentrându-se asupra orașelor mici și mijlocii din Croația, Ungaria, Polonia și România, în elaborarea și punerea în aplicare a Strategiilor Locale pentru Neutralitate Climatică.
Din lista orașelor pilot fac parte Ivanić Grad și Slunj din Croația; Szeged, Tatabánya și Szentes din Ungaria; Cieszyn, Dzierżoniów, Piastów și Siemiatycze din Polonia; Gheorgheni, Râmnicu Vâlcea și Simeria din România. Reprezentanții acestor municipalități se angajează să facă diferența în comunitățile lor și sunt foarte interesați să găsească soluții noi și proiecte inspiraționale. Unele dintre ele fac deja primii pași, creând o viziune clară a orașului lor sau implementând primele acțiuni pentru a susține această viziune.
De exemplu, unele dintre orașele-pilot selectate au planuri clare pentru 2050 și priorități concrete, cum ar fi conectarea tuturor locuitorilor la sistemul centralizat de încălzire bazat pe energie geotermală provenită din foraje de mare adâncime, echiparea instituțiilor publice și a clădirilor rezidențiale cu panouri solare pentru producerea de energie electrică, instalații fotovoltaice amplasate la periferia zonei rezidențiale, prize pentru încărcarea mașinilor electrice și a autobuzelor în clădirile publice și private, zone centrale pietonale cu trafic zero sau mai puțin intens pe străzile adiacente centrului, alături de stimulente financiare pentru cetățenii care achiziționează vehicule electrice.
Foto: pexels.com/ Mike B
Idei similare sunt promovate de către toți partenerii, la care se adaugă alte acțiuni de sprijin care pot include, de asemenea, solicitarea de finanțări specifice, organizarea de campanii de conștientizare sau dezbateri publice privind proiecte locale legate de schimbările climatice și energia verde.
”Ready4Net Zero”, finanțat de EUKI, se concentrează pe câteva direcții cheie, cum ar fi: dezvoltarea capacității, a cunoștințelor și a competențelor în rândul funcționarilor, personalului și părților interesate la nivel local din cadrul municipalității; încurajarea schimburilor și crearea de rețele între municipalitățile care au decis să ia măsuri pentru a atinge neutralitatea climatică; îndrumarea pentru crearea contextului necesar elaborării unor Strategii Locale de Neutralitate Climatică, precum și a unui program personalizat de dezvoltare a capacității, constând în serii de webinarii, ateliere de lucru în orașele pilot și o vizită de studiu în Germania. Acestea vor da startul unor acțiuni concrete în orașele partenere din Croația, Ungaria, Polonia și România, pentru ca măsurile de protecție a climei la nivel local să inspire și alte orașe din Uniunea Europeană.