Evenimente martie 2023: Conferința anuală OER și Adunarea Generală OER
13 March 2023Rolul Managerului Energetic și provocările orașelor în fața schimbărilor climatice: temele de dezbatere la cele două evenimente OER de luna trecută
3 April 20238 orașe membre OER (Asociația “Orașe Energie în România”) vor organiza sâmbătă, 25 martie 2023, în intervalul 20:30-21:30, mai multe activități pentru a celebra Ora Pământului, alături de alte 8.000 de orașe din peste 195 de țări. Este deja o tradiție pentru majoritatea acestor municipii să se alăture demersului de a informa și conștientiza publicul larg despre schimbările climatice, protejarea mediului și măsurile pe care le poate lua fiecare, la nivel individual pentru a avea un impact pozitiv pentru viața pe planetă.
În municipiul Buzău va fi o campanie de presă, iar Sibiul va stinge lumina în Piața Mare. Iluminatul arhitectural va fi oprit și la Primăria Zalău și în următoarele clădiri ale instituțiilor subordonate: SC Citadin Zalău SRL, Serviciul de Administrare a Domeniului Public Zalău, SC Transurbis SA Zalău, Direcția de Asistență Socială Zalău, Casa Municipală de Cultură și Poliția Locală Zalău. La Iași, pe lângă stingerea luminilor și a iluminatului arhitectural din zona centrală, vor fi organizate momente artistice, asigurate de Corul de Copii al Municipiului Iași, elevii Palatului Copiilor Iași și Trupa Quasar Dance, iar în Piatra-Neamț, la Turnul lui Ștefan cel Mare, 50 de copii de la Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin”, vor susține un recital muzical în aer liber.
La Satu-Mare, în Piața 25 Octombrie, 60 de copii de la studioul de muzică MT Creative Art Studio vor prezenta un program muzical din repertoriul internațional, iar în Amfiteatrul de pe pasajul Corneliu Coposu, va fi un concert cu 300 de copii, organizat de Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin”. Luminile vor fi stinse în cele două locații, iar copii vor avea lumânări sau leduri în mâini, pentru un efect deosebit, ne-a transmis dl. Primar Kereskényi Gabor.
La Brașov, tot centrul vechi se va cufunda în întuneric, iar celebrele litere de pe muntele Tâmpa vor fi stinse. Cu această ocazie, brașovenii sunt invitați la o plimbare tematică, de seară, prin centrul istoric, ca să observe iluminatul arhitectural, în timpul și după Ora Pământului, impresiile și fotografiile lor urmând a fi colectate și trimise specialiștilor, pentru viitorul Masterplan de Iluminat Arhitectural pentru Centrul Istoric din Brașov. Mai multe amănunte aici.
De asemenea, în Municipiul Făgăraș iluminatul public va fi redus cu 70% pe mai multe străzi, iar iluminatul arhitectural al clădirilor publice va fi oprit pe durata evenimentului. În fața Casei de Cultură va exista ”Alternaship”, o navă spațială condusă prin sunete și ”BikeCinema”, un cinematograf pe bicicletă.
”Ne bucurăm că, pe lângă aceste activități publice, orașele membre OER încurajează cetățenii să facă acțiuni concrete, individual pentru protejarea mediul, printr-o abordare mai sustenabilă a obiceiurilor de zi cu zi”, a declarat Leea Mihăilă, Director OER. Mai jos sunt mesajele promovate de autorități.
Mai mult decât o oră pentru planetă[1]. Este nevoie de acțiuni concrete!
Iată câteva idei simple pe care le puteți pune în practică în fiecare zi pentru ca impactul dvs. să fie mai mic asupra naturii, să reduceți costurile și să dați un exemplu de responsabilitate:
- Mâncați sustenabil! Producția de alimente este cea mai mare amenințare la adresa naturii, în prezent. Ea a provocat 75% din despăduriri și cel puțin 24% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în special din cauza animalelor.
- Mai puțină risipă alimentară! O idee de reflecție: aruncăm 1/3 din toată mâncarea pe care o cumpărăm. Având în vedere impactul pe care producția de alimente îl are asupra naturii și faptul că peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foame în fiecare zi, nu ne putem permite o astfel de risipă.
- Călătoriți în mod responsabil! Transportul reprezintă aproximativ un sfert din emisiile de CO2 la nivel mondial. Schimbările climatice nu vor dispărea nicăieri dacă nu schimbăm modul în care ne deplasăm.
- Eliminați plasticul! Peste 8 milioane de tone de plastic ne poluează apele în fiecare an, iar dacă tendințele actuale continuă, oceanele noastre ar putea conține mai mult plastic decât pește până în 2050. De fapt, studiile sugerează că oamenii ar putea deja să ingereze, fără să știe, aproximativ 5 grame de micro plastic în fiecare săptămână - echivalentul greutății unei cărți de credit.
- Economisiți apa! Din toată apa de pe Pământ, doar 2,5% este apă dulce - și de această rezervă limitată depind agricultura, industria și toți cei opt miliarde de locuitori ai planetei. Aproape jumătate din populația lumii se va confrunta cu o penurie severă de apă până în 2030, dacă nu se iau măsuri urgente.
- Fiți eficient(ă) din punct de vedere energetic! Cei mai mulți dintre noi, în special în țările dezvoltate, considerăm că energia este de la sine înțeleasă și nu observăm cât de multă consumăm acasă. În Europa, o treime din emisiile de gaze cu efect de seră provin numai din consumul de energie în gospodării.
- Protejați natura! În timp ce natura și activitățile în aer liber ne oferă o evadare sănătoasă, nu trebuie să uităm că acestea găzduiesc nenumărate specii de plante și animale.
- Consumați conștient și asumat! Cu fiecare cumpărătură pe care o faceți, aveți puterea incredibilă fie de a cere și de a sprijini o schimbare pozitivă, fie de a continua să finanțați produse și practici ne sustenabile - așa că alegeți cu înțelepciune.
- Dați un exemplu! Vocea dvs. este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le aveți, așa că folosiți-o!
- Rămâneți informat(ă)! Problemele cu care ne confruntăm se schimbă în mod constant - dar și cele mai recente descoperiri și inovații pentru a le depăși. Prin urmare, a rămâne informat(ă) este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă angaja în favoarea unei schimbări pozitive.