
CLIMAAX: O nouă abordare în gestionarea riscurilor climatice în Europa
9 April 2025
Memorandumul pentru Tranziția Energetică Locală: O coaliție puternică pentru viitorul climatic al României
15 April 2025În perioada 26-28 februarie 2025, orașul Budweis, o localitate pitorească din Republica Cehă, a fost gazda celei de-a șasea întâlniri a partenerilor implicați în proiectul NRGCOM. Evenimentul a adus împreună membrii consorțiului pentru a analiza progresul primului an de implementare, a identifica provocările și a planifica pașii strategici următori. Unul dintre momentele cheie ale întâlnirii a fost vizita de studiu la o Comunitate Energetică locală, care a oferit participanților o perspectivă practică asupra modului de funcționare al acestora.
Întâlnirea a început cu intervențiile Michaelei Novotná, Director South Bohemian Agency for Support to Innovation (JAIP), Horst Schindler, reprezentant al Autorității de Management și Secretariatului Comun al Programului Interreg Regiunea Dunării și Zoltán Haász, Directorul General al South-Transdanubian Regional Innovation Agency (STRIA). Aceștia au subliniat angajamentul partenerilor și importanța colaborării în domeniul energiei regenerabile. De asemenea, întâlnirea a oferit cadrul necesar pentru evaluarea progreselor, identificarea provocărilor și ajustarea activităților necesare pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.
În cadrul sesiunii de analiză a primului an de proiect, Zoltán Haász a prezentat progresele înregistrate de echipa proiectului, printre care se numără stabilirea cadrului pentru dezvoltarea Comunității Energetice în Regiunea Dunării, analiza situației și acțiunile de conștientizare.
În continuarea reuniunii, Nejc Jurko de la Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region (KSSENA) a vorbit despre progresele în domeniul legal și operațional pentru Comunitățile Energetice, incluzând recomandări de politici publice și întâlniri internaționale. Réka Zulauf (STRIA) a vorbit despre campaniile de conștientizare, rețeaua Ambasadorilor Comunităților Energetice și campaniile naționale. Mohamed Elshikh de la Deggendorf Institute of Technology (DIT) a prezentat programul de mentorat și o soluție software pentru ETMEC.
Totodată, au fost analizate activitățile privind formarea continuă și dezvoltarea de resurse educaționale. Partenerii au împărtășit idei și bune practici în comunicare, dar și instrumente adecvate pentru implicarea publicului larg.
Un alt punct important al întâlnirii l-a constituit și prezentarea acțiunilor pilot derulate în Comunitățile Energetice din Slovenia, Austria, Cehia și Slovacia. Au fost prezentate soluții tehnologice inovatoare și metode eficiente de colectare a datelor, cu potențial de replicare în alte regiuni.
Ultima zi a evenimentului a inclus o vizită de studiu în localitatea Svatý Jan nad Malší, un model de succes în domeniul energiei comunitare. Acest sat, care implementează încă din 2002 strategii inovative de gestionare a resurselor energetice, dezvoltă în prezent o centrală fotovoltaică și o rețea de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Întâlnirea s-a încheiat cu reafirmarea angajamentului partenerilor față de proiectul NRGCOM și consolidarea colaborării pentru următoarea etapă de implementare.