Împreună suntem mai puternici!
Impactul dialogului între diferitele niveluri de guvernanță, asupra obiectivelor europene în domeniul Energiei și al Climei
Proiectul NECPlatform, finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene, se încheie după 30 de luni, arătând rolul cheie pe care dialogurile multi-nivel despre Energie și Climă îl pot exercita în atingerea obiectivelor strategice europene. Evenimentul final al proiectului, desfășurat la Bruxelles pe parcursul a două zile, va reuni factori de decizie și alți actori cheie din diverse State Membre, pentru a împărtăși experiențe și lecții învățate, dar și pentru a determina modul în care legislația UE ar putea îngloba ținte mai ambițioase.
Guvernanța multi-nivel promovează luarea deciziilor în mod colaborativ, incluziunea și utilizarea eficientă a resurselor și expertizei la diferite niveluri și sectoare ale guvernelor și societății. Aceasta include componenta verticală – implicând diferite niveluri administrative, dar și cea orizontală – implicând diverse sectoare ale societății. Așa după cum specifică Articolul 11 din Regulamentul de Guvernanță, Statele Membre aveau obligația să pună în practică procese de guvernanță multi-nivel pentru a proiecta, aplica și monitoriza politica națională Energetică și Climatică (sub forma unor Dialoguri privind Energia și Clima).
Aceste dialoguri trebuiau să se desfășoare în conformitate cu regulile naționale și să reunească actorii relevanți (Ministere responsabile de Planurile Naționale pentru Energie și Climă, asociații naționale ale autorităților locale și regionale, agenții naționale și regionale pentru energie, organizații ale societății civile, sectorul de afaceri, mediul academic etc.) pentru a asigura că politicile energetice și climatice erau create colaborativ, adecvate pentru toate nivelurile de guvernanță și între diferitele sectoare ale societății.
Dialoguri privind Energia și Clima, în șase State Membre
Proiectul NECPlatform a fost lansat în 2022 cu scopul de a sprijini șase State Membre UE (Bulgaria, Croația, Franța, Italia, Portugalia și România) în crearea și gestionarea unor platforme permanente de Dialog privind Energia și Clima, susținându-le în respectarea Articolului 11 din Regulamentul de Guvernanță prin integrarea verticală și orizontală a politicilor energetice și climatice.
Platformele au luat forma unor mese rotunde reunind participanții în numeroase sesiuni de dialog, în cele șase țări din consorțiul proiectului, din 2022 până în prezent. Dialogurile au atras reprezentanți ai autorităților naționale, subnaționale și alți actori relevanți, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, industriei, sectorului financiar sau ONG-urilor. Platformele au creat un mediu incluziv pentru punerea în aplicare și monitorizarea politicilor climatice și energetice, cu scopul de a asigura coerența acestora la diferite niveluri de competență și guvernanță (european, național, regional și local), în cadrul unui proces de tranziție ecologică ambițioasă și echitabilă.
Importanța dialogurilor multi-nivel, în viitor
Legislația Uniunii Europene, și în special Pactul Ecologic European, recunosc tot mai mult rolul esențial al autorităților locale în atingerea obiectivului Legii Europene a Climei. Directivele și Regulamentele revizuite din cadrul pachetului „Fit for 55”, precum Directiva privind Eficiența Energetică, Directiva privind Performanța Energetică a Clădirilor sau Directiva privind Energia Regenerabilă, au întărit și au creat noi obligații pentru guvernele locale, în special în privința planificării, recunoscând proximitatea față de cetățeni și buna cunoaștere a propriilor teritorii administrate.
Unele dintre experiențele proiectului NECPlatform arată că aceste dialoguri multi-nivel reprezintă soluții practice pentru accelerarea punerii în practică a Pactului Ecologic și pentru eliminarea obstacolelor existente. Partenerii proiectului au reușit să depășească obstacole identificate, de la crize politice până la dificultăți în reunirea diferiților actori, iar lecțiile învățate sunt împărtășite printr-un program de instruire început în ianuarie a.c. și care se va încheia la sfârșitul lunii martie 2025.
Programul a sprijinit organizații din alte șase State Membre în dobândirea unei înțelegeri mai bune a cadrului legislativ și a structurilor ce pot fi implicate de Platformele de Dialog privind Energia și Clima. Procesul de instruire include etapele necesare pentru maparea și atragerea actorilor relevanți, dar și strategii pentru asigurarea continuității, identificarea formelor adecvate de guvernanță, construirea și menținerea unor relații de încredere cu guvernele naționale.
Guvernanța multi-nivel: cheia pentru îndeplinirea obiectivelor Energetice și Climatice
De ce este vital să continuăm să investim în guvernanța multi-nivel pentru a avansa Pactul Ecologic? Pe 18 martie 2025, evenimentul final al proiectului NECPlatform va împărtăși principalele rezultate din cele șase State Membre le UE (Bulgaria, Croația, Franța, Italia, Portugalia și România) care au creat Platforme de Dialog privind Energia și Clima, urmând să prezinte principalele provocări și caracteristicile succesului guvernanței multi-nivel. Evenimentul va evidenția necesitatea continuării investițiilor viitoare în guvernanța multi-nivel, ca parte a planurilor și reglementărilor viitoare.
Mai multe informații despre program și înscriere aici.

Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.