Atelier Regional de Lucru – Platforma Națională de Calificare în domeniul Construcțiilor – Cluj Napoca, 5 mai 2023
13 April 2023Lansarea platformei de dialog pentru actualizare și implementarea PNIESC
21 April 2023NECPlatform - Colaborarea este esențială. Pentru o partitură bine interpretată, lăsați toți muzicienii să se întâlnească și să dialogheze!
Dacă ați mai auzit de proiectul LIFE #NECPlatform, știți că acest proiect, demarat la sfârșitul anului 2022, are ca scop sprijinirea tranziției a șase State Membre ale UE (Bulgaria, Croația, Franța, Italia, Portugalia și România) către neutralitatea climatică prin crearea și gestionarea unor platforme permanente de dialog climatic și energetic pe mai multe niveluri, în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul privind Guvernanța Uniunii Energetice, platforme operaționale între martie 2023 și septembrie 2024. Obiectivul este de a consolida cadrul politicilor naționale ale celor șase țări țintă pentru a concepe un model de guvernanță incluziv care, în viitor, ar putea fi reprodus în alte State Membre.
Asemenea unor soliști, guvernele interpretează individual de cele mai multe ori propriile melodii, uitând de puterea orchestrei. Aceasta este imaginea pe care NECPlatform a ales-o pentru primul său clip de promovare, demonstrând cum eforturile de elaborare a planurilor naționale privind energia și clima sunt limitate de lipsa de coordonare și sincronizare cu nevoile de implementare a politicilor, pentru a fi mai eficiente. Este nevoie de acțiuni colective și comune, iar guvernanța și politicile energetice trebuie regândite, pentru a le face mai incluzive și mai flexibile. A acționa singur pare mai ușor pe termen scurt, dar rezultatele nu sunt întotdeauna sustenabile pe termen lung. A acționa împreună necesită mai multă coordonare, dar rezultatul final are un impact mai mare.
Acesta este motivul pentru a face parte din NECPlatform, iar proiectul a reunit din nou părțile interesate în Italia (după o primă întâlnire de succes în martie, în Croația). Peste 20 de participanți (de la universități, ONG-uri, organizații și municipalități) s-au întâlnit la Bologna, în data de 3 aprilie. Agende 21 a organizat platforma de dialog, implicând factorii de decizie politică locali: Anna Lisa Boni, Consilier în cadrul Municipalității Bologna, a dat startul evenimentului alături de Renata Zuffi, președintele Coordinamento Agende 21 Locali Italiane. A fost prezentată Misiunea celor "100 de orașe neutre climatic până în 2030", precum și primele acțiuni ale proiectului NECPlatform din Italia (Giulia Pizzini, IEECP și Daniela Luise, director al Coordinamento Agende 21 Locali Italiane). Urmează dialogul din România, programat pentru 20 aprilie, Ia București.
Despre platformă:
Platformele de dialog asigură elaborarea în comun și coerența politicilor energetice și climatice la toate nivelurile de guvernanță, pentru ca autoritățile naționale să lucreze împreună cu autoritățile locale și regionale, ajutând astfel Europa să își atingă obiectivele de neutralitate climatică și independență energetică.
NECPlatform va ajuta Statele Membre să se conformeze Regulamentului UE, care impune ca fiecare țară să instituie astfel de platforme în procesul de actualizare a Planurilor Naționale privind Energia și Clima (NECP). În cadrul acestor dialoguri, contribuim la promovarea integrării verticale și orizontale a politicilor energetice și climatice, asigurându-ne că acestea sunt incluzive, co-create și coerente la toate nivelurile de guvernare. Echipa NECPlatform a publicat grafice care arată modul în care sunt implementate dialogurile în fiecare dintre cele șase țări și care sunt părțile interesate implicate. Paginile web disponibile prezintă pentru fiecare țară în parte imaginea de ansamblu: rolul părților interesate, obiective, oportunități etc.
Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.