Chestionar de evaluare, în cadrul proiectului Ready4NetZero: Ce nevoi au administrațiile locale pentru adaptarea la schimbările climatice?
13 February 2023Apel deschis pentru autoritățile locale și regionale: se lansează programul de dezvoltare a capacității în domeniul finanțărilor inovatoare
24 February 2023Modul de răspuns al orașelor la criza energetică, în centrul Convenției Primarilor Europa 2023
Conferința politică la nivel înalt din acest an a Convenției Primarilor - Europa, care va avea loc la Bruxelles, în 30 martie 2023, se va concentra pe răspunsul local la criza energetică, demonstrând (încă o dată) că orașele sunt în fruntea tranziției energetice din Europa iar aceste eforturi pot deveni strategii pe termen lung pentru redefinirea stilurilor de viață în fața schimbărilor climatice.
Atunci când există o criză, administrațiile locale se află întotdeauna în prima linie. A fost cazul pandemiei COVID-19, a crizei refugiaților, iar acum este cazul actualei crize energetice. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că orașele și-au demonstrat competența de a răspunde la o astfel de criză. Acestea au pus rapid în aplicare acțiuni imediate și cu costuri reduse pentru a diminua cererea de energie în infrastructura publică, crescând în același timp ponderea surselor regenerabile de energie, precum și sprijinind cele mai vulnerabile gospodării și afaceri locale.
Acesta este motivul pentru care, anul trecut, inițiativa Pactului primarilor din Europa, împreună cu Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor, a lansat Sprintul orașelor pentru economisirea energiei. În semn de solidaritate cu poporul ucrainean, campania a fost concepută pentru a consolida și conecta eforturile locale de reducere a consumului de energie și a dependenței de gazul rusesc în întreaga Europă.
Nu este pentru prima dată când orașele au demonstrat calitatea de lideri în domeniul energiei și al acțiunilor privind clima. Angajamentul general față de Convenția primarilor din ultimii 15 ani a demonstrat că municipalitățile sunt o forță motrice în calea ambițioasă a Europei către neutralitatea climatică până în 2050. Acum, ”Sprintul orașelor pentru economisirea energiei” ne-a arătat că orașele știu cum să reconcilieze măsurile energetice și climatice care vor aborda criza energetică pe termen scurt, continuând în același timp să lupte împotriva crizei climatice pe termen lung.
Pentru că cele două crize - cea energetică și cea climatică - sunt profund legate între ele. Eforturile de a umple rezervele de stocare a gazelor din Europa în 2022 au fost în mare parte încununate de succes. Cu toate acestea, previziunile pentru următoarele sezoane de iarnă sunt neclare. Prin urmare, aceste măsuri pe termen scurt vor trebui să fie integrate în acțiuni pe termen mediu și lung, redefinind modul în care trăim în fața unei crize mai mari, care se profilează în depărtare.
Cum poate Europa să valorifice răspunsul orașelor la criză în cadrul eforturilor sale actuale de a atinge neutralitatea climatică? Cum poate UE să sprijine în continuare aceste acțiuni locale pe termen mediu și lung pentru a redefini stilul de viață în fața schimbărilor climatice?
Acesta va fi subiectul principal al Conferinței "Convenția primarilor - Europa 2023". Primari și reprezentanți ai autorităților locale și regionale din întreaga Europă vor veni să prezinte și să discute aceste subiecte cu reprezentanți-cheie ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Comitetului UE al regiunilor, inclusiv cu vicepreședintele Frans Timmermans și comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Dincolo de schimbul obișnuit între UE și autorități locale, conferința din acest an dorește să împingă discuția mai departe, aducând o varietate mai mare de voci. Transformarea măsurilor pe termen scurt în schimbări pe termen lung este posibilă doar atunci când părțile de la toate nivelurile sunt implicate, începând cu cetățenii. Reprezentanții tinerilor din cadrul Pactului pentru climă se vor alătura astfel discuției, pentru a vorbi despre modul în care generația următoare poate consolida aceste eforturi pentru a le face parte din viitorul Europei. Aducând încă o altă dimensiune, liderii exemplari care conduc acțiuni coordonate în domeniul climei la nivel regional vor participa, de asemenea, pentru a discuta despre modul în care diferitele niveluri de guvernare pot colabora cu orașele și le pot sprijini în eforturile lor.