
Partenerii proiectului NRGCOM s-au reunit la Budweis pentru a celebra realizările și a trasa direcțiile viitoare
10 April 2025
Un pas important pentru managementul energetic în municipalități, conferința finală a proiectului MENERGERS
17 April 2025Memorandumul privind implicarea Autorităților Locale în elaborarea și implementarea politicilor energetice și climatice naționale nu este doar un document de intenție, ci o continuare a platformei de dialog multi nivel constituită în cadrul proiectului NECPlatform. Este un pas concret spre o guvernanță participativă, în care cooperarea între nivelurile local, regional și național devine motorul schimbării.
Acest demers beneficiază de susținerea unor instituții centrale esențiale, precum Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), semnalând o deschidere tot mai mare către o colaborare instituțională pe termen lung. În același timp, un număr semnificativ de autorități locale, asociații profesionale, agenții de dezvoltare regională și organizații non-guvernamentale s-au alăturat deja inițiativei, semnând prezentul memorandum. Printre aceștia se numără Primăriile Alba Iulia, Aiud, Baia Mare, Bistrița, Buzău, Călărași, Deva. Iași, Mizil, Odorheiu Secuiesc, Onești, Râmnicu Vâlcea, Rupea, Satu Mare, Seini, Suceava, Târgu Secuiesc, Zalău. De asemenea, alți actori relevanți au semnat prezentul document, precum Agențiile de Dezvoltare Regională Centru, Sud-Est și Sud-Vest, Asociația Orașelor din România, Asociația Comunelor din România, Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov sau Consiliul Județean Timiș, „Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov” (ABMEE), Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALIZAR), Cooperativa de Energie, Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din România (SAMER), Între Vecini, WWF România și Universitatea Tehnică de Construcții București. Memorandumul creează cadrul necesar pentru un dialog structurat și permanent între nivelurile de guvernanță, facilitând elaborarea unor politici climatice și energetice coerente, finanțate adecvat și ancorate în realitățile teritoriale. Implicarea acestor semnatari și susținători reprezintă o garanție a angajamentului comun pentru un viitor sustenabil și rezilient pentru toate comunitățile din România.
Tranziția energetică nu mai este un orizont îndepărtat, ci o realitate în devenire. Prin acest memorandum, facem un pas hotărât spre un viitor în care fiecare comunitate devine parte activă din soluție.
Vă invităm să consultați Memorandumul pentru implicarea Autorităților Locale în elaborarea și punerea în aplicare a politicilor naționale Energetice și Climatice, aici.

Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.