Conferința Anuală OER 2022
10 November 2022Lansare Bus4RoBOOST, 15.12.2022
15 December 2022MENERGERS, un nou proiect finanțat de EUKI, esențial pentru Managementul Energetic Municipal
Până în anul 2050, orașele europene ar trebui să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, să fie sustenabile și să asigure o calitate ridicată a vieții. Pentru a atinge acest obiectiv, societatea în ansamblul ei trebuie să devină mai responsabilă, iar responsabilitatea reciprocă trebuie împărțită între toți actorii cheie. Pentru a realiza cu succes tranziția energetică, avem nevoie de mecanisme care să abordeze aspectele de mediu, economice și sociale ale procesului, analizând politicile diferitelor sectoare în parteneriat cu societatea civilă, ținând cont de modul în care cetățenii își proiectează viitorul.
Deoarece tranziția energetică implică schimbări radicale în structura, cultura și practicile de producție, consum, stocare și distribuție a energiei, administrațiile locale nu pot realiza acest parcurs pe cont propriu. Dimpotrivă, tranziția energetică necesită implicarea efectivă a structurilor și beneficiarilor cheie, alături de administrație. Prin urmare, obiectivele ambițioase și angajamentele politice trebuie să fie legate de implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor și de punerea lor în practică. Această interdependență dezvăluie provocarea care stă la baza Managementului Energetic Municipal.
În acest context, noul proiect MENERGERS - Servicii de Gestionare a Energiei în Municipalități - este o inițiativă finanțată de EUKI (Inițiativa Europeană pentru Climă) pentru a sprijini administrațiile locale în vederea coordonării eficiente a tranziției energetice către orașe cu emisii scăzute. Obiectivul principal al proiectului este de a activa și oferi suport municipalităților din Bulgaria și România în domeniul Managementului Energetic pentru Comunități, contribuind astfel la atingerea țintelor naționale în materie de Energie și Climă.
În Bulgaria, MENERGERS va dezvolta și va testa un model de Management Energetic Municipal în cadrul autorităților locale și, în paralel, în România, va corela modul de realizare a acestor servicii în contextul legislativ actual. În cadrul proiectului:
- Vor fi discutate și propuse actualizări relevante ale legislației bulgare
- Se vor efectua cercetări privind bunele practici și status quo-ul existent în Germania și România
- Va fi analizat și pus la dispoziție actualul curriculum pentru Managerii Energetici, precum și legislația și reglementările specifice
- Vor fi incluse exemple de renovare a clădirilor publice și de tranziție energetică
- Vor fi recomandate sisteme adecvate de management al energiei
- În urma cercetării, vor urma 2 vizite de studiu în Germania pentru participanții din BG și RO.
Coordonat de National Trust Ecofund, fondul care gestionează activele bugetului de stat bulgar, beneficiind de experiența Institutului Independent German pentru Probleme de Mediu, organizație neguvernamentală științifică și care acționează în domeniul Eficienței & Tranziției Energetice, Climei, Educației Progresive, Legislației Mediului, Protejării Naturii și Comunicării de Mediu, consorțiul este format, de asemenea, din Agenția de Management Energetic din Sofia, organizație bulgară neguvernamentală și non-profit înființată de municipalitatea din Sofia împreună cu Comisia Europeană și din Asociația Orașe Energie în România, o rețea formată din autorități locale aflate în tranziție energetică, care luptă pentru atingerea neutralității climatice.
Proiectul face parte din Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) a Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice (BMWK). Obiectivul general al EUKI constă în a promova cooperarea în domeniul Climei, în cadrul Uniunii Europene pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.