”Minutul Internațional al Mirosului”: un experiment senzorial, pe 10 iunie 2024
24 May 2024NECPlatform – încă 9 luni până la finalul proiectului!
10 July 2024Ghidul indicatorilor de performanță energetică pentru Administrația Locală: un instrument valoros pentru atingerea țintelor energetice și climatice locale, naționale și europene.
Acest ghid realizat în cadrul proiectului EUKI MENERGERS dorește să contribuie la obiectivul fixat de orașele europene, care până în anul 2050, ar trebui să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, să fie sustenabile și să asigure o calitate ridicată a vieții. Pentru a realiza cu succes tranziția energetică, avem nevoie de mecanisme și instrumente care să abordeze aspectele de mediu, economice și sociale ale procesului. Deoarece tranziția energetică implică schimbări radicale în structura, cultura și practicile de producție, consum, stocare și distribuție a energiei, administrațiile locale nu pot realiza acest parcurs pe cont propriu. Dimpotrivă, tranziția energetică necesită implicarea efectivă a actorilor cheie din diverse domenii conexe, alături de administrație.
Pentru a veni în sprijinul administrațiilor locale, propunem prin acest ghid un set de indicatori de performanță energetică pentru a fi incluși în documentația tehnică elaborată pentru achizițiile publice (caiete de sarcini) sau în documentația diverselor proiecte locale de eficiență energetică.
Pentru ca demersul nostru să contribuie la atingerea țintelor energetice și climatice locale, naționale și europene, indicatorii propuși țin cont de:
- Respectarea principiului „Energy Efficiency First ”;
- Reducerea emisiilor de CO2; Optimizarea consumului de resurse (energie, apă, materiale etc.);
- Diminuarea impactului asupra mediului („soluții verzi”);
- Îmbunătățirea calității aerului, sănătății și a confortului;
- Respectarea legislației în domeniu;
- Fezabilitatea punerii în aplicare de către administrația publică locală;
- Vizarea performanței energetice, mai degrabă decât a unor soluții și/ sau tehnologii concrete.
Pentru elaborarea acestui ghid s-a folosit o metodologie de colectare date care a inclus: Informații solicitate entităților relevante pentru domeniile vizate de Ghid, centralizate în capitolele aferente; Studiu asupra normativelor europene și a legislației naționale relevante, cu indicarea sursei în note de subsol, acolo unde este cazul; Cercetare de birou, cu indicarea sursei în note de subsol, acolo unde este cazul; Dezvoltare bibliotecă resurse online, prezentă la finalul Ghidului.
IMPORTAT! Avem nevoie de ajutorul dvs. pentru a avea un document eficient. Pentru că ne dorim ca acest material să fie util Autorităților Locale și să contribuie la atingerea țintelor energetice și climatice locale, naționale și europene, îl supunem atenției celor interesați spre analiză.
După consultarea ghidului, vă rugăm să ne trimiteți feedbackul dvs. prin completarea acestui chestionar.