Lansarea platformei de dialog pentru actualizare și implementarea PNIESC
21 April 2023Orașele europene cooperează pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic
8 July 2023NECPlatform: Dialoguri în cadrul Platformei Energie-Climă, în România
Luna trecută, România a organizat prima rundă de dialoguri pe tema Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), care urmează să fie revizuit și actualizat în lunile următoare. Acesta prezintă acțiunile concrete pe care România le întreprinde pentru a contribui la atingerea obiectivelor ambițioase ale UE în materie de climă și energie. Mai multe informații despre planurile naționale pentru energie și climă, și despre regulamentul UE privind guvernanța se găsesc aici.
Proiectul NECPlatform, finanțat din fonduri europene, profită de oportunitatea revizuirii acestor planuri în toate Statele Membre ale UE pentru a înființa platforme de dialog în 6 țări, printre care și România. Aceste platforme urmăresc să reunească diferite niveluri de guvernare și alți factori interesați relevanți pentru a discuta despre planurile naționale pentru energie și climă, luând în considerare vocea administrațiilor locale și regionale și a altor actori relevanți pe partea de politici energetice și climatice naționale.
La primul dialog din România au fost prezenți OER - partenerul național al proiectului și rețeaua europeană Energy Cities, cele două ministere responsabile de PNIESC - Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Comunelor din România, compania Engie, precum și reprezentanți ai proiectului NECPlatform din diferite țări.
De ce aceste dialoguri?
În cadrul schimbului de experiență, cele două ministere au recunoscut că, pentru ca planurile lor să prindă viață, trebuie să se bazeze pe toate nivelurile de guvernare și pe factorii interesați pentru a pune în aplicare acțiuni și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la PNIESC.
În timp ce ministerele au insistat asupra provocării enorme pe care o reprezintă obiectivul UE de neutralitate climatică până în 2050, OER a răspuns că orașele sunt parteneri-cheie care pot ajuta România să atingă astfel de obiective. Este necesar un efort colectiv, iar orașele sunt adesea mai ambițioase decât guvernele naționale. Multe orașe din România au contribuit mult la acest proces, deoarece au semnat Convenția Primarilor, au stabilit obiective și au elaborat ele însele planuri de acțiune concrete. Trei orașe din România fac parte din misiunea UE a celor 100 orașe inteligente și neutre climatic până în 2030, iar alte șapte au depus cereri de aplicare- ceea ce demonstrează amploarea ambiției lor.
Înainte de acest dialog cu ministerele, reprezentanții municipalităților din România s-au adunat la un atelier național la Brașov, unde au discutat despre oportunitățile de aliniere între PNIESC și planurile locale (citând contribuții din partea proiectelor de iluminat public, renovare a clădirilor, parcuri fotovoltaice publice, sensibilizarea cetățenilor, printre altele). A existat, de asemenea, un apel clar pentru alinierea metodologiilor de raportare și evaluare între aceste documente strategice diferite la nivel local și național. Administrațiile locale și-au exprimat interesul de a discuta cu guvernul despre modul de îmbunătățire a relației cu agențiile naționale și a accesului la finanțare pentru punerea în aplicare a măsurilor.
Toate aceste nevoi diferite au subliniat că discuțiile din cadrul platformei NECPlatform ar trebui să fie un dialog real. Nu numai că guvernul trebuie să se bazeze pe administrațiile locale și pe o gamă largă de părți interesate pentru a-și pune în aplicare strategiile, dar și orașele trebuie să se implice pentru o implementare eficientă.
Ce fel de dialoguri?
Primul dialog NECPlatform din România a fost, înainte de toate, o oportunitate de a angaja ministerele în ceea ce privește modul în care ar trebui să se desfășoare aceste dialoguri. Reprezentanții proiectului NECPlatform au prezentat regulamentul UE care stă la baza acestor platforme de dialog. Contrapartidele din alte State Membre au explicat cum le pun în aplicare în țările lor, exprimând provocări și nevoi similare.
Discuția cu reprezentanții ministerelor s-a axat pe modul de îmbunătățire a schimburilor de experiență și a canalelor de comunicare între autoritățile naționale și locale, precum și cu alți actori. Participarea Engie și a Asociației Comunelor din România a arătat interesul altor părți de a se implica în discuție. Au fost discutate opțiuni de îmbunătățire a acestui proces, de la crearea unei platforme IT până la integrarea reprezentanților locali și a mai multor părți interesate în grupul de lucru care va fi înființat pentru revizuirea PNIESC.
Având în vedere că România nu a început încă procesul de actualizare a PNIESC, primul dialog a fost oportun, în sensul că a determinat omologii naționali să se gândească la modul în care vor implica toți acești actori încă de la începutul procesului.
Ne putem aștepta ca următoarele întâlniri din România să aibă loc în cursul verii, pe baza concluziilor acestui prim schimb de experiență.
Lansare platformă
Lansare platformă
Lansare platformă
Lansare platformă
Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076359. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.