Orașele europene cooperează pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic
8 July 2023Schimb de experiență MENERGERS: Reprezentanții municipalităților bulgare au vizitat Germania
10 July 2023Despre Managementul Energetic Municipal la nivel european: Accent pe Bulgaria, România și Germania
Până în 2050, orașele europene ar trebui să fie neutre din punct de vedere climatic, să fie durabile și să asigure o calitate ridicată a vieții. Proiectul EUKI MENERGERS urmărește atingerea acestui obiectiv.
Societatea, în ansamblul ei, trebuie să devină mai responsabilă, iar responsabilitatea reciprocă trebuie să fie partajată de toți actorii implicați. Obiectivele ambițioase și angajamentele politice trebuie, prin urmare, să se facă cu implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor și de punere în aplicare a acestora. Această interdependență dezvăluie provocarea care stă la baza Managementului Energetic pentru Localități.
Managementul energetic sprijină municipalitățile în procesul de reducere a costurilor cu energia și apa pentru clădirile publice cu până la 20%. La nivelul Uniunii Europene, Managementul Energetic Municipal se realizează în baza unor legi și directive, precum cadrul UE pentru Climă și Energie 2030, Pactul Ecologic European, sau diverse acte legislative privind protecția climatică.
În Germania, Managerii Energetici sunt responsabili de toate activitățile legate de energie. Aceștia evaluează clădirile, analizează datele de consum și stabilesc măsurile adecvate (fără investiții / cu investiții reduse sau semnificative), inclusiv posibilele subvenții. În plus, Managerii Energetici asigură funcționarea eficientă a clădirilor (utilizare, instalații, pregătirea utilizatorilor). Pentru a iniția măsuri concrete, aceștia implică departamentele de specialitate, în special managementul clădirilor și al proprietăților.
În contextul Managementului Energetic Municipal, este important să se definească obiectivele, să se clarifice responsabilitățile și procesele, să se pună în balanță resursele existente și cele necesare. În plus, monitorizarea continuă a eficienței energetice și optimizarea proceselor joacă un rol decisiv. Prin schimb de experiență și exemple de bune practici, municipalitățile germane pot inspira și oferi asistență partenerilor din Bulgaria și România.
În România, Managerul Energetic pentru Localități este un actor cheie care elaborează măsuri esențiale în raport cu eficiența energetică. Localitățile având o populație de peste 5.000 de locuitori trebuie să dezvolte un Program de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PIEE), iar cele cu o populație de peste 20.000 de locuitori trebuie să aibă atât PIEE, cât și Manager Energetic autorizat. Serviciile de Management Energetic pot fi furnizate în două moduri: de către un Manager Energetic certificat care face parte din administrația publică sau de către o persoană juridică ce furnizează servicii de management energetic și care acționează în calitate de consultant extern.
Chiar dacă Bulgaria nu a reglementat până în prezent conceptul de Manager Energetic Municipal, s-au făcut pași importanți în direcția managementului energetic. Autoritățile locale îndeplinesc roluri multiple - acestea sunt consumatori de energie, furnizori de servicii și cumpărători de diverse produse și servicii legate de energie. De asemenea, ele influențează alte entități din regiune, în scopul îmbunătățirii eficienței energetice. Municipalitățile acționează ca planificatori, dezvoltatori, reglementatori, consilieri, motivatori, producători și furnizori de energie. Îndeplinirea cerințelor UE pentru sectorul public necesită un efort susținut din partea autorităților locale pentru a face față provocărilor cu care se confruntă. Printre condițiile esențiale se numără capacitatea de a-și forma o viziune pe termen lung, obiective și priorități specifice, de a construi modele financiare sustenabile, capacități de comunicare sistemică și multe altele.
Susținând aceste eforturi, ”MENERGERS - Servicii de Servicii de Management Energetic în cadrul Municipalităților” este o inițiativă finanțată de EUKI care sprijină administrațiile locale pentru a coordona în mod eficient tranziția energetică spre orașe cu emisii reduse, și astfel, municipalitățile din Bulgaria și România să devină mai pregătite să asigure un context eficient pentru rolul Managerilor Energetici Municipali, contribuind astfel la realizarea obiectivelor naționale și europene în domeniul Energiei și al Climei.
Proiectul include analizarea modelelor de bune practici, schimbul de experiență, examinarea legislației și a reglementărilor publice. Rezultatele vor fi împărtășite cu partenerii, în timp ce, exemple de modernizare energetică profundă a clădirilor publice și procese de tranziție energetică vor fi dezbătute și analizate în detaliu. În practică, vor urma 2 vizite de studiu în Germania pentru participanții din Bulgaria și România.