Reprezentanții orașelor pilot Ready4NetZero, implicați în Conferința “Integrarea perspectivei locale în strategiile naționale de energie și climă”
15 October 2024Guvernanța pe mai multe niveluri: Provocări și Oportunități
16 October 2024Crearea unui cadru legal favorabil pentru dezvoltarea și funcționarea Comunităților Energetice în România
Pe 1 octombrie 2024, la București s-a desfășurat conferința „Integrarea perspectivei locale în strategiile naționale privind Energia și Clima”. Evenimentul organizat de Asociația OER, a avut loc în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, care este principalul factor de decizie in ceea ce priveste Comunitatile Energetice. Sorin Elisei, Director General în cadrul Ministerului Energiei, a subliniat importanța colaborării între autoritățile locale și naționale în implementarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC). Acest plan include politici și măsuri menite să încurajeze autoconsumul de energie și dezvoltarea comunităților de energie din surse regenerabile, conform cadrului legislativ stabilit de Directiva (UE) 2018/2001.
În mai 2024, Ministerul Energiei a format un Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților Energetice din România, având scopul de a crea un cadru legislativ care să permită consumatorilor să acceseze energia regenerabilă produsă local. Asociația OER este parte din acest grup și contribuie activ la îmbunătățirea cadrului legal pentru constituirea și funcționarea Comunităților Energetice.
Recomandări de politici publice pentru Comunitățile Energetice
În acest context, Mariana Țînțărean (OER), a prezentat un set de recomandări de politici publice care vizează crearea unui cadru legal favorabil pentru dezvoltarea și funcționarea Comunităților Energetice în România. Aceste recomandări, elaborate în cadrul proiectului NRGCOM, au fost înaintate Ministerului Energiei, pentru a sprijini crearea unor politici publice clare și eficiente, care să stimuleze înființarea și operarea acestor comunități la nivel național. De asemenea, ele urmăresc facilitarea accesului la resurse energetice regenerabile pentru cetățeni și comunități, încurajând autonomia energetică la nivel local.
Viitorul Comunităților Energetice în România
Andrei Ceclan, ambasador al Comunităților Energetice în proiectul NRGCOM, a evidențiat avantajele acestor comunități, din perspectiva managementului energetic eficient. Acesta a subliniat cum Comunitățile Energetice pot juca un rol crucial în securitatea energetică și în protejarea consumatorilor vulnerabili. Prin inițiative locale, precum proiectul implementat în comuna Buteni, unde peste 180 de locuințe au fost echipate cu panouri solare, Andrei Ceclan a menționat că aceste acțiuni nu doar că reduc dependența de sursele de energie convenționale, dar și oferă un cadru just pentru redistribuirea beneficiilor energetice.
În România, deși legislația actuală oferă un cadru general, implementarea eficientă a Comunităților Energetice necesită clarificări suplimentare și sprijin financiar. Simplificarea procedurilor administrative și clarificarea reglementărilor ar accelera dezvoltarea acestor comunități și ar contribui la tranziția către o energie mai curată și mai sustenabilă.
Conferința a subliniat rolul important al inovării și cooperării între autorități naționale, experți și comunități locale în atingerea obiectivelor de energie durabilă și a ferit o oportunitate valoroasă pentru a formula recomandări de politici în contextul modificărilor legale planificate, care vizează crearea unui mediu favorabil pentru funcționarea Comunităților Energetice în România.