Invitație Webinar 5: Neutralitatea Climatică? Conștientizarea, cheia implicării societății într-un Viitor Sustenabil
7 February 2024Invitație Webinar 6: Sărăcie energetică. Planificare urbană durabilă pentru autonomie energetică
5 March 2024Concluzii Webinar 5: "Conștientizarea Neutralității Climatice, cheia implicării societății într-un Viitor Sustenabil"
În data de 20 februarie 2024, Asociația “Orașe Energie în România”/ OER a organizat un webinar ce a avut ca subiect comunicarea eficientă în vederea implicării societății în efortul comun de acțiune climatică. Webinarul, organizat în contextul proiectului Ready4NetZero, a avut peste 50 de participanți din cele 5 țări partenere în proiect.
Izabela Kuśnierz, de la PNEC - The Association of Municipalities Polish Network "Energie Cités", coordonatorul proiectului, a menționat principalele obiective ale proiectului, inclusiv seria celor 6 webinarii de consolidare a capacităților, atelierele de lucru, vizitele de studiu, campania de comunicare precum și Ghidul privind Elaborarea unor Strategii Locale ambițioase pentru Neutralitate Climatică pe termen lung care va fi publicat în primăvară.
Webinarul, moderat de OER, a avut în centrul atenției trei invitați cu experiență relevantă în comunicare, iar aceștia au explorat împreună cu participanții, modul în care autoritățile locale și cetățenii pot lucra împreună pentru a atinge Neutralitatea Climatică, discutând despre instrumentele disponibile pentru promovarea inițiativelor de Neutralitate Climatică și implicarea populației în demersurile administrației, făcându-le accesibile și realizabile pentru toate părțile implicate.
Primul invitat a fost Oliver HÖLCKE, consilier pentru comunicare în cadrul Inițiativei Europene pentru Climă (EUKI). Oliver este jurnalist de formație și, înainte de a se alătura echipei de comunicare a EUKI, a lucrat la diferite posturi de radio din Germania, a fost responsabil cu relațiile publice la Inițiativa Internațională privind Clima (IKI) a Ministerului Federal al Mediului și a lucrat în domeniul comunicării corporative la GIZ.
Oliver a făcut o scurtă prezentare a EUKI și a proiectelor finanțate care se concentrează pe eficiența energetică, iar prezentarea sa, intitulată "KISS - Keep It Short & Simple", s-a axat pe unele dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de comunicare.
El a împărtășit participanților sfaturi și trucuri despre cum să transmită eficient un mesaj scurt, dar de impact. Un aspect foarte important cu privire la comunicarea de succes fiind „Analiza grupului țintă”, Oliver a menționat cât de important este să te întrebi întotdeauna care este publicul vizat.
La final, Oliver a subliniat importanța comunicării externe pentru imaginea și reputația unei companii, a unei instituții sau a unui proiect. Ea construiește și menține încrederea și relațiile cu cetățenii, partenerii, factorii interesați și publicul larg. Comunicarea transmite valori și obiective, oferind un nivel sporit de vizibilitate, conștientizare și competitivitate.
Al doilea invitat a fost Allison Le Corre, responsabil de comunicare și politici europene la Energy Cities. Allison s-a alăturat echipei Energy Cities în mai 2022, în calitate de specialist în comunicare, lucrând în domeniul politicilor UE privind clima, pe care intenționează să le facă mai ușor de înțeles pentru toată lumea. La Energy Cities, a lucrat la proiecte care sprijină municipalitățile în mobilizarea și implicarea cetățenilor și a altor părți interesate în tranziția lor către un viitor sustenabil. Discursul ei s-a axat pe "Cum pot orașele să mobilizeze și să responsabilizeze cetățenii în călătoria lor spre Neutralitatea Climatică?", având în vedere că municipalitățile sunt responsabile doar pentru 5-15% din emisiile unui oraș. Soluția propusă de Allison pentru a implica cei 90% rămași, vine în 3 pași: conștientizare (a face călătoria inteligibilă), implicare (a face călătoria interactivă), responsabilizare (a face călătoria specifică fiecăruia).
Un alt element important în implicarea populației este reprezentat de Adunările Cetățenești, care constau în grupuri de persoane selectate aleatoriu la nivel local sau național, care se reunesc pentru a delibera asupra unei probleme importante pentru comunitate. O resursă foarte utilă este Ghidul KNOCA privind adunările pentru climă.
Corina Murafa, Expert Independent în politici publice, activist și profesor universitar în domeniul climei, energiei și sustenabilității, a fost cel de-al treilea invitat. Ea a colaborat cu mari organizații non-profit, publice și private, dând voce organizațiilor societății civile la Bruxelles și București, în calitate de membru al Comitetului Economic și Social European și al Consiliului Economic și Social al României. Activitatea sa se concentrează în principal pe tranziția energetică echitabilă, sărăcia energetică și politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă. Este membră a Observatorului Român al Sărăciei Energetice și doctor conferențiar la Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Studii Economice din București, având o solidă pregătire academică în economie și politici energetice și climatice.
Corina a oferit o altă perspectivă asupra provocărilor în abordarea comunicării privind Neutralitatea Climatică în 2024. Ea a vorbit despre dezinformare, despre modul în care știrile false circulă mai repede decât informațiile adevărate și despre cum putem distinge adevărul de mit. Ea a selectat și a prezentat participanților câteva exemple relevante de știri false care s-au propagat foarte repede în ultima vreme în întreaga Europă. În acest context, Corina a subliniat că inacțiunea este mai costisitoare decât acțiunea, astfel încât o soluție poate fi implicarea cetățenilor și a prezentat mai multe exemple și idei pe care municipalitățile ar trebui să le ia în considerare: Adunări Cetățenești, Comunități Energetice, Școli Verzi.
Ultima parte a webinarului a fost interactivă, dedicată întrebărilor și discuțiilor deschise. Municipiul Râmnicu Vâlcea, oraș-pilot din România, a împărtășit faptul că va organiza prima Adunare Cetățenească în perioada martie-iunie 2024. Vor trimite 2.000 de scrisori către cetățeni pentru a-i invita la o loterie civică, apoi vor alege 20 de membri ai primului juriu cetățenesc.
Întrebările adresate de participanți s-au referit în principal la provocările cu care se confruntă municipalitățile în demersul lor către Neutralitate Climatică: numărul tot mai mare de partide extremiste din întreaga Europă și mesajele lor împotriva Uniunii Europene, precum și criza resurselor energetice generată de războiul din Ucraina.
Toți cei trei invitați au concluzionat că lupta pentru Neutralitate Climatică nu este o provocare pe termen scurt, ci necesită o abordare pe termen lung, care începe cu educația tinerei generații. În ceea ce privește crizele care apar pe parcurs, acestea nu ar trebui să schimbe obiectivul pe termen lung, ci, dimpotrivă, sunt provocări care ne determină să găsim noi soluții și să fim rezilienți:
- Oliver a subliniat că abundența de știri, amestecată cu atâtea știri false, face dificil pentru oameni să rămână conectați la adevăr.
- Allison consideră, de asemenea, că educația ar putea fi cheia, dar, între timp, comunicarea și dialogul sunt, de asemenea, foarte importante pentru a preveni răspândirea știrilor false.
- Corina a concluzionat că prevenția este mai bună decât rezolvarea problemelor, iar școlile se pot implica în dialog pentru a pregăti următoarea generație de cetățeni. În timp ce conștientizarea beneficiilor tehnologiilor verzi poate crește implicarea cetățenilor, soluțiile climatice sunt soluții nu doar pentru binele planetei, ci și pentru bunăstarea cetățenilor.
Concluzia webinarului a fost aceea că o comunicare eficientă și bine direcționată este esențială în susținerea acțiunilor climatice și a inițiativelor legate de sustenabilitate, pe scurt succesul vine din "Construirea mesajului potrivit pentru ținta potrivită". Evenimentul s-a încheiat cu lansarea către participanți a invitației de participare la următorul webinar, ultimul din seria de 6, care va avea loc în data de 12 martie.
Webinarul face parte din programul de consolidare a capacităților, care se adresează funcționarilor publici din orașele pilot Ready4NetZero, dar și altor autorități locale sau factori interesați din Croația, Ungaria, Polonia sau România. Pe parcursul proiectului vor fi organizate ateliere de lucru specifice fiecărei țări, evenimente online de formare a formatorilor, precum și vizite de studiu în Germania, pentru un transfer de bune practici și un schimb de experiență între administrațiile publice locale care converg în dezvoltarea și implementarea strategiilor climatice locale pe termen lung.
Ready4NetZero este un proiect finanțat de EUKI și coordonat de rețeaua poloneză "ENERGIE CITÉS", cu un consorțiu format din Institutul Ecologic din Germania, ENERGIAKLUB din Ungaria, REGEA din Croația și OER Orașe Energie în România. Ready4NetZero își propune să sprijine orașele din țările participante în elaborarea și implementarea strategiilor de neutralitate climatică pentru 2050 și urmărește să facă acest lucru prin consolidarea capacităților, cunoștințelor și competențelor în rândul liderilor locali, al personalului municipal și al părților interesate la nivel local, facilitând schimbul de experiență și dialogul între autoritățile locale.