Conferința Anuală OER 2024: Oportunitate de dialog pentru membrii OER și experți din domeniul energiei și sustenabilității
12 April 2024”Minutul Internațional al Mirosului”: un experiment senzorial, pe 10 iunie 2024
24 May 2024Prima întâlnire din cadrul proiectului NRGCOM, dedicată eficientizării costurilor în comunitățile de energie și potențialelor investiții în infrastructură cu costuri reduse, a fost organizată săptămâna trecută la Brașov. Cu această ocazie, municipalitățile au împărtășit din propriile experiențe cu privire la creșterea eficienței energetice a clădirilor, instalarea de facilități vizând producția de energie regenerabilă, derularea de programe de educare și conștientizare, dar și accesul la finanțare.
Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie, a discutat despre problemele cadrului actual de reglementare care împiedică partajarea energiei la nivelul unei comunități, dar și despre soluțiile tehnice care se impun. „Introducerea unui sistem de contorizare netă virtuală (virtual net metering), dar și alte aspecte tehnice, sunt esențiale pentru comunitățile de energie pentru că prin ele asigurăm distribuția corectă a beneficiilor, utilizarea optimă a resurselor, stabilitatea rețelei și managementul eficient al energiei. Aceste elemente contribuie la succesul comunităților de energie în tranziția către un viitor cu energie curată”, a afirmat Dan Pîrșan.
Camelia Sava, manager de proiect la Cooperativa de Energie, explică faptul că „dezvoltarea comunităților de energie din România este limitată și din cauza lipsei de finanțare. Guvernele din UE valorifică fondurile publice în sprijinul comunităților de energie, iar acest lucru ajută la răspândirea mișcării comunitare în Europa și la acceptarea mai rapidă a surselor de energie regenerabilă. Accesul facil la fonduri europene și naționale, cu proceduri simplificate, este esențial pentru a debloca acest potențial și a accelera tranziția energetică a țării.”
Întâlnirea a avut loc cu ocazia Conferinței Anuale OER, prilej cu care municipalități din Asociația Orașe Energie în România (OER), agenții și organizații non-guvernamentale s-au întâlnit pe 10 aprilie la Brașov cu membri ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a discuta situația revizuirii PNIESC, document pe care România trebuie să îl transmită Comisiei Europene până la 30 iunie 2024. Mai multe detalii despre această dezbatere aici.