Concluzii Webinar 1: Despre o posibilă cale spre autosuficiență și neutralitate climatică
3 October 2023Invitație Webinar 2: Cum finanțăm tranziția climatică?
14 November 2023BUS4RoBOOST: Atelier de lucru pentru definirea strategiei naționale de recalificare în domeniul construcțiilor
În data de 10 octombrie 2023 a avut loc la Brașov un atelier de lucru regional, în cadrul proiectului BUS4RoBOOST. Organizat de Asociația “Orașe Energie în România”/ OER, atelierul își propune să fie o platformă de consultare la nivelul Regiunii Centru, să prezinte activitățile demarate privind analiza curentă la nivel național a sectorului construcțiilor, din punct de vedere al formării profesionale continue și al instruirii, al performanței energetice și al contribuției necesare pentru dezvoltarea pieței în orizontul de timp 2030, și dezbaterea decalajelor și a barierelor identificate, precum și fundamentarea liniilor strategice necesare.
Startul atelierului de lucru și al consultării regionale a fost dat de reprezentantul Primăriei Brașov, Viceprimar Flavia Boghiu. Pe parcursul zilei, actorii cheie invitați la consultare și partenerii implicați în acest proiect au mai multe puncte importante de discutat: rezultatele studiului privind analiza situației actuale a sectorului construcțiilor din România; stabilirea direcțiilor strategice pentru diminuarea decalajelor și eliminarea barierelor identificate în studiul referitor la calificarea forței de muncă în construcții, în domeniul eficienței energetice și al utilizării surselor regenerabile de energie în clădiri, digitalizare, economie circulară etc.; aspecte specifice la nivel local/ regional cu privire la necesitatea calificării forței de muncă în domeniul eficienței energetice și al utilizării surselor regenerabile de energie în clădiri; comunicarea între nivelul local/ regional și cel central; colaborarea între sectorul construcțiilor, domenii conexe, autorități relevante și actorii cheie în calificarea forței de muncă/ pregătirea profesională/ educație/ tehnologie
”Sperăm ca la finalul acestei sesiuni de lucru să putem prezenta rezultatelor dezbaterilor, aspecte majore de luat în considerare în definirea strategiei naționale de recalificare și în adaptarea noii foi de parcurs la coordonatele 2030+”, a declarat Leea Mihăilă, Director OER.
Pornind de la actualizarea Analizei Status Quo și a Foii de Parcurs Naționale, elaborate în cadrul proiectului BUILD UP SKILLS România (ROBUST, 2012), actualul proiect BUS4RoBOOST abordează nevoile curente de calificare pentru sectorul construcțiilor și evaluează eficacitatea implementării primei Foi de Parcurs, pentru dezvoltarea strategiei naționale.
Echipa proiectului cartografiază nevoile de competențe și propune recomandări pentru certificarea, calificarea/ formarea profesioniștilor, inclusiv pe nivele superioare de calificare profesională, pentru a alinia nevoile pieței la perspectiva orizontului de timp 2030.
Atingerea obiectivelor propuse prin proiectul BUS4RoBOOST se bazează pe activarea și implicarea părților interesate într-un proces participativ de consultare, în cadrul Platformei Naționale de Calificare, pentru a reflecta nevoile actuale și pentru a lua în considerare toate competențele relevante din domeniul construcțiilor, necesare în procesul de tranziție către energia curată.
Proiectul BUS4RoBOOST, finanțat prin programul LIFE BUILD UP SKILLS al Uniunii Europene, vizează reactivarea Platformei Naționale de Calificare, o platformă de dialog și consultare a părților interesate pentru stimularea colaborării în abordarea integrată a calificărilor și re-calificărilor în industria construcțiilor și a domeniilor conexe (digitalizare, surse regenerabile de energie, soluții ecologice etc.).
Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076873. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.