La mai puțin de doi ani după publicarea Pachetului privind Mobilitatea Urbană (2013) și a Orientărilor corespunzătoare (2014), există deja o rețea extinsă și în plină dezvoltare de orașe angajate în dezvoltarea și implementarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. Aceasta cuprinde orașe și instituții implicate în diverse proiecte și inițiative europene concepute pentru a avansa cercetarea, practica și inovarea în planificarea mobilității.
Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă reprezintă principalul eveniment anual care reunește comunitatea internațională a practicienilor, decidenților politici și a mediului academic pentru a dezbate aspecte cheie, a evidenția dezvoltarea planificării mobilității și a facilita schimbul de experiențe și idei. Prima Conferință Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, organizată în 2014 în Polonia, a atras un număr de 144 de delegați europeni. Cea de-a doua Conferință Europeană, desfășurată în perioada 16-17 iunie 2015 la București, a atras un număr de peste 250 de delegați, devenind o oportunitate excelentă pentru socializare și colaborare.
România este în prezent o sursă de inspirație și informare datorită noului program de dezvoltare a Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă pentru cei șapte poli de creștere și aglomerația București-Ilfov. Sub egida ”Mobilitate Durabilă pentru toți”, participanții la conferință au avut posibilitatea să exploreze modul prin care conceptul de Plan de Mobilitate Urbană Durabilă poate fi calibrat pentru a se potrivi unor contexte geografice, dimensiuni și bugete ale orașelor variate, precum și diferitele abordări care pot fi integrate pentru a ameliora mobilitatea și accesibilitatea tuturor în societate. În plus, sesiunile tehnice de planificare au oferit orientări practice privind aspectele specifice ale planificării mobiltității urbane.
Mai multe informații, precum și prezentările susținute în cadrul conferinței, pot fi consultate accesând:
http://www.epomm.eu/endurance/index.php?id=2816