
Orașele în prim planul schimbării: conferința finală a proiectului Ready4NetZero
17 April 2025În perioada 12-13 februarie 2025, la Facultatea de Inginerie Electrică din Ljubljana, Slovenia, a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului EUKI - Community Mobility Co-operatives, reunind partenerii implicați în această inițiativă europeană ambițioasă. Scopul proiectului este sprijinirea formării și dezvoltării cooperativelor de mobilitate la nivel comunitar, ca soluții sustenabile pentru transportul local.
Evenimentul a debutat cu o sesiune coordonată de organizația Korimako, în care participanții au reflectat asupra conceptului de mobilitate comunitară, exprimând entuziasmul și provocările anticipate în cadrul proiectului.
Prezentări, sesiuni de lucru și ateliere interactive
A doua zi a fost dedicată sesiunilor tematice privind structura și obiectivele proiectului, evaluarea oportunităților în mobilitatea electrică, prezentarea modelelor de rețele de mobilitate comunitară și modalitățile de formare necesare pentru aceste comunități.
Una dintre activitățile celei de a doua zi, a fost sesiunea organizată de către Asociația Orașe Energie în România, dedicată învățării colective. Aceasta a vizat identificarea sinergiilor dintre cele trei activități principale ale acestui subiect:laboratoarele de învățare, diseminarea învățării și implicarea factorilor de decizie.
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri de lucru, fiecare concentrându-se pe una dintre activități. Pe rând, grupurile s-au rotit între teme, generând idei și completând contribuțiile anterioare. În final, toate ideile au fost discutate, pentru a identifica punctele comune și oportunitățile de coeziune între activități.
Pentru laboratoarele de învățare, s-a subliniat nevoia de flexibilitate (sesiuni online și fizice), colaborare cu ONG-uri, atragerea cetățenilor și oferirea de certificate de participare, pentru a stimula interesul potențialilor participanți. În ceea ceea ce privește diseminarea celor învățate, accentul a fost pus pe diversificarea canalelor media (webinarii, podcasturi, videoclipuri, articole), parteneriate cu școli și alte proiecte europene, dar și atragerea posibililor ambasadori din domeniul mobilității electrice. Pentru implicarea factorilor de decizie, strategia potrivită include identificarea autorităților locale deschise colaborării, semnarea de acorduri de parteneriat cu părțile interesate, promovarea modelelor de bună practică și organizarea de vizite de studiu având ca scop schimbul de experiență.
Sinergii și pași următori
În ansamblu, această sesiune a evidențiat o abordare matură și strategică: promovarea colaborării intersectoriale (energie regenerabilă și mobilitate electrică), implicarea diverselor categorii de actori (de la cetățeni la autorități publice), precum și utilizarea unei metode iterative de dezvoltare a ideilor.
Întâlnirea de la Ljubljana a marcat începutul proiectului și a pus bazele unei colaborări internaționale solide în sprijinul mobilității durabile la nivel comunitar.