TITLU: CETAC (Clean Energy Transition Assistance Centre/Ghișeu Unic de Eficiență Energetică)
Durata: 1 octombrie 2024 – 30 septembrie 2027
Finanțare: Life +
Proiectul CETAC (Clean Energy Transition Assistance Centre/ Ghișeul Unic de Eficiență Energetică) are ca obiectiv sprijinirea tranziției la o economie verde la nivel local, cu accent pe stimularea investițiilor private în renovarea clădirilor și utilizarea energiei regenerabile. La baza acestui proiect se află crearea unui Ghișeu Unic de Eficiență Energetică, care va oferi suport integrat pentru cetățeni și antreprenori în atingerea obiectivelor de tranziție energetică.
Ghișeul Unic de Eficiență Energetică va servi ca un Centru de Asistență și Informare, având un rol de liant între administrația locală, cetățeni și sectorul privat. Acesta va oferi consiliere pentru renovarea energetică a clădirilor și instalarea sistemelor de energie regenerabilă, implementarea măsurilor de eficiență energetică, tranziția către combustibili alternativi în transportul urban, reconectarea la sistemele centralizate de încălzire/ răcire, accesarea de finanțări și sprijinirea grupurilor vulnerabile.
Partenerii Proiectului:
- Seven, The Energy Efficiency Center Z.U. (SEVEn), CZ - coordonator
- Viesoji Istaiga 'Atnaujinkime Miesta' (Amiestas), LT
- Association of Municipalities Polish Network "Energie Cities" (PNEC), PL
- Ekodoma (Ekodoma), LV
- Augšdaugavas Novada Pašvaldības Centrālā Pārvalde (AUG), LV
- Statutární Město Ostrava (OST), CZ
- City and Municipality of Serock (Serock), PL
- Initiative Wohnungswirtschaft Osteuropa e.V. (IWO), DE
- Asociatia Orase Energie in Romania (OER), RO
- Municipiul Făgăraș (PMF), RO
- Voluntary Association of Local Self-Government Bodies Energy Efficient Cities of Ukraine (EECU), UA
Totodată, Ghișeul va facilita dialogul între cetățeni, antreprenori și administrația publică locală, contribuind la reducerea sărăciei energetice și promovarea unui trai mai sustenabil.
Scopul proiectului CETAC:
Sprijinirea decarbonării orașelor, prin integrarea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică în structura administrativă a municipiilor. Aceste Centre/ Ghișee vor avea rol în implementarea politicilor ecologice contribuind totodată la creșterea nivelului de conștientizare publică privind eficiența energetică, combaterea sărăciei energetice, utilizarea energiei regenerabile și importanța implicării factorilor de decizie. Personalul municipal implicat în Ghișeul Unic de Eficiență Energetică va beneficia de un program de instruire în politici de mediu și energie, dezvoltând competențe și abilități de relaționare esențiale pentru interacțiunea eficientă cu cetățenii.
Proiectul va include o analiză detaliată a emisiilor municipale și a potențialului de reducere a acestora, precum și elaborarea de planuri de acțiune personalizate. Ghișeele Unice vor reprezenta spații de colaborare pentru autoritățile locale, organizațiile publice și private, ONG-uri și voluntari, oferind un cadru pentru implementarea politicilor climatice și susținerea comunităților în drumul lor către neutralitatea climatică.
Pilotarea proiectului se va desfășura în 5 țări europene – Cehia, Lituania, Letonia, Polonia și România – cu scopul de a disemina bunele practici și de a sprijini atingerea obiectivelor climatice pe termen lung, stabilite pentru 2050.
Printre activitățile proiectului se numără dezvoltarea și implementarea planurilor de acțiune locale, organizarea de cursuri de formare, implicarea cetățenilor în economisirea energiei, mobilizarea organizațiilor publice și private pentru reducerea consumului de energie, promovarea și replicarea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică în alte municipalități, atât naționale, cât și internaționale.
Rezultatele așteptate:
Funcționarea eficientă a celor 5 centre CETAC/ Ghișee Unice de Eficiență Energetică, analiza emisiilor și potențialului de reducere, îmbunătățirea competențelor personalului municipal în implementarea măsurilor de decarbonare, consolidarea cooperării între comunități și sectorul privat și sprijinirea cetățenilor în măsuri de eficiență energetică.
Proiectul este coordonat de SEVEn – The Energy Efficiency Center Z.U. (Cehia) și implică 11 parteneri din Cehia, Lituania, Polonia, Letonia, România și Ucraina.
Cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul contractului NR. 101167684 — LIFE23-CET-CETAC. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.