Potențialul Comunităților Energetice din UE: sondaj recent
12 August 2024Semnal de alarmă Greenpeace: ,,ANRE frânează tranziția energetică și dezvoltarea comunităților de energie’’
20 September 2024Modele de Comunități Energetice propuse de ANRE, în consultare publică până la finalul lunii august
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat două modele de Comunități Energetice care pot fi aplicate atât în cazul comunităților de energie ale cetățenilor, cât și în cazul comunităților de energie din surse regenerabile, în ambele modele relația comercială cu clienții finali fiind realizată de către un titular al licenței de furnizare.
Conform primului model - Comunitate Energetică cu licență de furnizare - activitatea de furnizare energie electrică va necesita obținerea unei astfel de licențe, iar comunitatea va putea vinde energia electrică produsă către fiecare membru pe baza unui contract de furnizare energie electrică. În aceste condiții, comunitatea are toate obligațiile furnizorului de energie electrică prevăzute în Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, fără alte condiții speciale de acordare a licenței specific pentru Comunitățile Energetice. Acest model prezintă mai multe dezavantaje:
- În calitate de furnizor energie electrică, Comunității Energetice îi revin toate obligațiile prevăzute în Legea 123/2012, respectiv obligațiile de informare, de asigurare a necesarului de consum, de ofertare și contractare raportat la toți clienții finali;
- În calitate de terț furnizor, în situația unui loc de consum la care furnizarea energiei se realizează de mai mulți furnizori, Comunitatea Energetică trebuie să încheie convenții cu ceilalți furnizori și cu operatorii de distribuție în vederea stabilirii modului de decontare a cantităților livrate.
Cel de-al doilea model - Comunitate Energetică fără licență de furnizare - nu condiționează deținerea unei licențe de furnizare energie electrică, iar comunitatea va avea dreptul să vândă, în piața de energie, furnizorilor sau clienților finali alimentați direct din instalațiile electrice aferente unității de producere a energiei electrice pe care le exploatează. Acest model prezintă principalul dezavantaj de a nu permite vânzarea directă de către comunitatea de energie spre membrii acesteia.
De la începutul anului 2024 și până astăzi, sunt peste 9.000 de Comunități Energetice la nivelul Uniunii Europene, implicând mai mult de 1.5 milioane cetățeni. Aceste comunități joacă un rol esențial în descentralizarea și democratizarea producției de energie, permițând cetățenilor să genereze, să gestioneze și să consume propria energie regenerabilă.
Reamintim faptul că pentru a ajuta Statele Membre, Registrul Comunităților de Energie a elaborat o Foaie de Parcurs care prezintă principalele elemente de bază și măsurile care pot fi luate pentru a oferi un cadru solid Comunităților Energetice, și anume: definiție clară pentru Comunitățile Energetice; accesul la informații și creșterea gradului de conștientizare; accesul la finanțare și la schemele de sprijin disponibile, condiții minime de reglementare, cadru pentru monitorizarea tipurilor de inițiative care apar și a barierelor existente.
Crearea unui mediu propice pentru Comunitățile Energetice nu este o activitate punctuală și nici un proces liniar. Introducerea oricărui element nou într-un sistem stabilit va necesita o perioadă de probă, precum și cicluri de evaluare și revizuire, astfel încât să se poată învăța din experiențe și să se poată ajusta cadrul pentru a-l optimiza în funcție de grupul țintă și pentru sistemul în care acesta funcționează.