Invitație Webinar 4: Sisteme energetice inovatoare – Modelul Rhein-Hunsrück-Kreis
16 January 2024Invitație Webinar 5: Neutralitatea Climatică? Conștientizarea, cheia implicării societății într-un Viitor Sustenabil
7 February 2024Concluzii Webinar 4: Sisteme energetice inovatoare: Modelul Rhein-Hunsrück-Kreis
Aproape 60 de participanți au fost interesați de cel de-al patrulea webinar, organizat în cadrul proiectului Ready4NetZero, în data de 30 ianuarie 2024. Aceștia au putut afla mai multe despre parcursul regiunii Rhein-Hunsrück-Kreis, devenită un punct de referință în domeniul protecției climei și inovării energetice.
Webinarul moderat de Ewa Iwaszuk de la Ecologic Institute gGmbH, l-a avut ca invitat pe dl. Bertram Fleck, politician german care a ocupat funcția de administrator al districtului Rhein-Hunsrück-Kreis din 1989 până în 2015. Dl. Fleck este cunoscut pentru faptul că a pledat în favoarea generării descentralizate de energie și pentru că a condus tranziția districtului către energia regenerabilă.
După o scurtă trecere în revistă a cadrului juridic din Germania în ceea ce privește producția și comercializarea energiei, dl. Fleck a explicat conceptul regiunii privind protecția climei în contextul cheltuielilor și a investițiilor necesare. El a vorbit despre provocările tipice cu care se confruntă municipalitățile, inclusiv lipsa de cunoștințe/ expertiză, barierele tehnologice și financiare, complexitatea funcționării sistemului, reglementările (locale) și problemele legate de utilizarea terenurilor.
Povestea de succes a tranziției energetice a început în anii '90, unul dintre primii pași fiind gestionarea eficientă a consumului de energie din clădirile publice, unde au fost luate măsuri de reducere a încălzirii, a consumului de apă și a emisiilor de CO2. Printre cele mai importante inițiative ale regiunii, dl. Fleck a menționat:
- Punerea în aplicare a reglementărilor privind construcția de clădiri noi;
- Centrul de învățare extracurriculară pentru educație de mediu;
- Investiții în producția de energie regenerabilă (energie eoliană, fotovoltaică, biomasă).
La sfârșitul anului 2020, în regiune funcționau 278 de centrale eoliene, cu o putere de 712 MW, care produceau peste 1,57 milioane de kWh de energie regenerabilă pe an. Această investiție a generat municipalității un venit anual de 7,8 milioane de euro. În decursul anilor, cu o investiție de 9 milioane de euro, au fost create 17 rețele locale de producerea a energiei utilizând biomasă, care furnizează căldură pentru 22 de clădiri școlare, 8 săli de sport, 1 primărie, 2 piscine interioare și 1 piscină exterioară, 1 bibliotecă și 2 cămine de bătrâni.
Un alt aspect important al acestei revoluții energetice a fost implicarea cetățenilor în acest proces. Cetățenii au fost ambasadorii programului "1.000 de acoperișuri fotovoltaice", încurajându-se unii pe alții, drept urmare astăzi, peste 6500 de case au instalații fotovoltaice. Implicarea comunității a fost stimulată printr-un proces continuu de comunicare, cu articole săptămânale în ziarele locale și derularea unor campanii axate pe beneficiile directe ale cetățenilor, precum campania "Rhein-Hunsrück economisește energie electrică", campania de schimb de becuri, centrul de consiliere pentru clienți "State of Rheinland-Pfalz", valorificarea surplusului de energie electrică produsă de vânt și soare în favoarea cetățenilor, prin încărcarea a șapte mașini electrice puse la dispoziția localnicilor.
Participanții au fost curioși să afle care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în tranziția către energia regenerabilă și cât de reticenți au fost cetățenii în a face această schimbare. Și, de asemenea, cum pot orașele mici și mijlocii să depășească barierele privind lipsa bugetului local și a finanțărilor pentru punerea în practică a proiectelor de protecție a climei și inovare energetică.
Dl. Bertram Fleck, a împărtășit o serie de factori ce pot ajuta la implementarea cu succes a activităților privind protecția climei:
- Crearea de rețele și parteneriate locale (cetățeni, școli, autorități)
- Implicarea și participarea cetățenilor, găsirea unor lideri cu pasiune și curaj, care să îi inspire pe ceilalți
- Creșterea gradului de acceptare prin promovarea avantajelor economice (valoarea adăugată regională)
- Comunicare clară în ceea ce privește conceptele climatice
- Centre interactive de învățare pentru copii și tineri (Dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi cu copiii!)
Acest webinar este al patrulea dintr-o serie de alte 6 evenimente similare, toate făcând parte din proiectul Ready4NetZero. Următorul webinar, programat pentru 20.02.2024, se va concentra pe sensibilizarea cetățenilor cu privire la acest subiect crucial, Neutralitatea Climatică. Programul de consolidare a capacităților se adresează funcționarilor publici din orașele pilot Ready4NetZero, dar și altor autorități locale sau factori interesați din Croația, Ungaria, Polonia sau România. Pe parcursul proiectului vor fi organizate ateliere de lucru specifice fiecărei țări, evenimente online de formare a formatorilor, precum și vizite de studiu în Germania, pentru un transfer de bune practici și un schimb de experiență între administrațiile publice locale care converg în dezvoltarea și implementarea strategiilor climatice locale pe termen lung.
Ready4NetZero este un proiect finanțat de EUKI și coordonat de rețeaua poloneză "ENERGIE CITÉS", cu un consorțiu format din Institutul Ecologic din Germania, ENERGIAKLUB din Ungaria, REGEA din Croația și OER Orașe Energie în România. Ready4NetZero își propune să sprijine orașele din țările participante în elaborarea și implementarea strategiilor de neutralitate climatică pentru 2050 și urmărește să facă acest lucru prin consolidarea capacităților, cunoștințelor și competențelor în rândul liderilor locali, al personalului municipal și al părților interesate la nivel local, facilitând schimbul de experiență și dialogul între autoritățile locale.