Concluzii Webinar 2: Finanțarea tranziției climatice – Zagreb, exemplu de bună practică
24 November 2023Invitație Webinar 3: Cum putem implica cetățenii pentru Neutralitate Climatică
14 December 2023Vizită de Studiu în Berlin pentru Orașele Pilot implicate în proiectul MENERGERS
În luna noiembrie 2023, reprezentanții orașelor pilot din cadrul proiectului MENERGERS, împreună cu echipa OER, au participat la o vizită de studiu la Berlin, pentru a afla despre modul în care se desfășoară Managementul Energetic Municipal în Germania.
Astfel, participanți din Alba Iulia, Sfântu Gheorghe și Zalău au aflat în prima zi despre procesele tranziției energetice, modul în care evoluează legislația, premisele parcursului decizional, impactul sferei economice, implicarea cetățenilor și beneficiile așa numitelor "sate energetice".
Studiul de caz analizat a fost cel al satului Feldheim - un sat independent energetic, prin intermediul rețelelor locale private de încălzire și electricitate. Mai multe informații aici. Proiectul prezentat își datorează succesul parteneriatului dintre municipalitatea din Treuenbrietzen, locuitorii din Feldheim și dezvoltatorul proiectului, Energiequelle GmbH. Conceptul Feldheim presupune rețele separate pentru alimentarea cu energie termică și electrică, prin intermediul cărora căldura și electricitatea produse la nivel local sunt livrate direct consumatorilor. Astfel, se economisesc costuri și se obține independența față de rețelele furnizorilor convenționali de servicii. Centrala de biogaz este exploatată de cooperativa agricolă locală, furnizorul direct pentru materialele care alimentează centrala.
Vizita a continuat cu o întâlnire cu experți din cadrul LENA/ Agenția Germană de Stat pentru Energie, cu privire la Managementul Energetic de Stat, Managementul Energetic Municipal și Standardele federale/ statale pentru Managementul Energiei. LENA cuprinde 230 de municipalități în total, populația deservită fiind de aproximativ 2 milioane de cetățeni. Agenția țintește atingerea neutralității climatice în anul 2045. Tot aici s-a discutat despre KOM EMS – sistemul de planificare energetică municipală. Există o calificare profesională pentru managerul energetic accesibilă printr-un centru de formare profesională a landului, iar după absolvire, cursantul devine responsabilul cu managementul energetic al primăriei.
Ultima zi s-a concentrat pe întâlnirea cu reprezentanții din Primăria Birkenwerder pentru a dezbate procesul local de Tranziție Energetică. Timp de 10 ani s-a analizat ce proiect se poate implementa pentru protecția climei. În anul 2009 au pregătit un concept, în anul 2011 au cerut fonduri pentru măsurile planificate, iar în anul 2014 cei 19 consilieri ai primăriei au hotărât să facă un scenariu activ de acțiune pentru protecția climatică. Astfel, 70% din costurile de personal au fost finanțate din fonduri și astfel au angajat un manager pentru protecția climatică în cadrul primăriei. Au un grup de lucru/ consiliu pe schimbări climatice, cu oameni de specialitate din oraș care, împreună cu managerul, trasează direcțiile și iau decizii.
În cea de-a doua parte a zilei, grupul MENERGERS a participat la seminarul despre "Managementul Energiei", susținut chiar de partenerii noștri de la UfU/ Unabhängiges Institut für Umweltfragen e.V. (UfU). S-au dezbătut teme legate de standarde și proceduri, reglementări legale, calificări, domenii de activitate și măsuri de finanțare.
MENERGERS urmărește să dezvolte capacitatea organizațională din Bulgaria și România pentru a avea manageri energetici eficienți, contribuind astfel la atingerea obiectivelor naționale privind Clima și Energia. Proiectul este finanțat prin Inițiativa Europeană pentru Climă/ EUKI - European Climate Initiative a Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice/ Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz.