TITLU: BUILD Up Skills pentru susținerea renovării pe termen lung a fondului de clădiri în România/ BUILD Up Skills for mainstreaming long-term renovation of Romanian building stock
ACRONIM: BUS4RoBOOST
CONTRACT: LIFE21-CET-BUILDSKILLS - NR. 101076873
PERIOADĂ: Noiembrie 2022- Aprilie 2024
PARTENERI:
- COORDONATOR PROIECT: INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE ÎN CONSTRUCȚII URBANISM ȘI DEZVOLTARE TERITORIALĂ DURABILĂ (URBAN-INCERC), România
- ASOCIAȚIA CLUSTER PENTRU PROMOVAREA CLĂDIRILOR CU CONSUM DE ENERGIE APROAPE EGAL CU ZERO PRO NZEB (PRO-NZEB), România
- ASOCIAȚIA CLUSTERULUI TECHNOLOGY ENABLED CONSTRUCTION TEC (TEC), România
- ASOCIAȚIA INGINERILOR DE INSTALAȚII DIN ROMÂNIA (AIIR), România
- ASOCIAȚIA ORAȘE ENERGIE ÎN ROMÂNIA (OER), România
- BUSINESS DEVELOPMENT GROUP SRL (BDG), România
- MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIE (MDLPA), România
- UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCȚII BUCUREȘTI (UTCB), România
OBIECTIV GENERAL: Elaborarea strategiei și foii de parcurs reînnoite pentru calificări în sectorul construcțiilor, adaptate cerințelor de eficiență energetică și digitalizare, care să susțină atingerea țintelor asumate de România pentru orizonturile de timp 2030 și 2050, printr-un proces de renovare eficient și fiabil a fondului de clădiri, ca parte a obiectivelor naționale de dezvoltare durabilă.
DESCRIERE PROIECT:
Proiectul vizează reactivarea Platformei Naționale de Calificare (NQP- National Qualification Platform), precum și actualizarea Analizei Status Quo (SQA- Status Quo Analisys) și a Foii de parcurs naționale dezvoltate în cadrul proiectului BUILD UP Skills România (ROBUST), conform țintelor propuse de UE 2030. Proiectul va aborda nevoile de calificare pentru sectorul construcțiilor și va evalua eficacitatea implementării primei foi de parcurs naționale, în vederea actualizării strategiei naționale, pentru a reflecta nevoia de calificare.
Platforma Națională de Calificare reunește toate părțile interesate relevante recunoscute, atât în sectorul clădirilor, cât și în sectoarele educației/formării profesionale din România, și va fi angajată într-un proces activ de consultare în vederea revizuirii Analizei Status Quo și Foii de parcurs naționale pentru a reflecta noile realității ce țin de sectorul construcțiilor, luând în considerare toate competențele relevante necesare pentru a permite tranziția către energie curată, în special integrarea NZEB-urilor și includerea considerațiilor privind eficiența resurselor.
Proiectul va fi pus în aplicare de un consorțiu cu experiență complementară și expertiză în eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile în clădiri, precum și abilități de moderare și comunicare, expertiză de învățare pe tot parcursul vieții și administrație publică, fiind format din: institutul național de cercetare pentru sectorul construcțiilor (URBAN-INCERC), autoritatea publică relevantă (MDLPA), prima universitate de construcții civile (UTCB), o rețea de 31 de municipalități interesate de tranziția energetică (OER), două clustere reprezentative pentru sectoarele vizate (Pro-nZEB și Cluster TEC), o asociație profesională relevantă (AIIR) și o companie de consultanță în management (BDG). Pe baza consultării și implicării active a actorilor cheie, se prevede ca foaia de parcurs națională actualizată să fie aprobată de autoritățile și părțile interesate relevante, cu angajamentul de a realiza și implementa strategia propusă.
Cofinanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene în cadrul proiectului NR. 101076873. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă în mod necesar viziunea Uniunii Europene sau a CINEA. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.