Râmnicu Vâlcea, gazda unui workshop regional BEACON privind gestionarea deșeurilor10-11 martie 2020

Invitaţi din Grecia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă și România s-au reunit la Râmnicu Vâlcea, în perioada 10-11 martie 2020, la workshop-ul regional BEACON având ca temă implicarea autorităților locale în gestionarea eficientă a deșeurilor. Workshop-ul a fost deschis în mod oficial de Viceprimarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, dl. Eusebiu VEȚELEANU.

Evenimentul a adus în discuţie subiecte legate de implementarea sistemului de gestionare a deșeurilor la nivel local, de cum ar trebui să fie şi să funcţioneze un sistem de colectare selectivă a deșeurilor în anul 2030, alături de exemple de bune practici din orașele BEACON.

Municipiul Râmnicu Vâlcea, în calitate de membru al rețelei de orașe BEACON, a organizat o vizită de studiu la depozitul ecologic de la Fețeni și la stația de compost de la Râureni, pentru participanţii la workshop.

Evenimentul a fost organizat şi moderat de adelphi (Germania) și Asociaţia OER, cu sprijinul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea, bucurându-se de speakeri precum Julia LEGELLI (adelphi, DE), Elena GASPAR (SNRB, RO), Cecilia MARTIN (AFM, RO), Geanin ȘERBAN (GreenPoint Management, RO), Alexandre FREIRE (Setubal, PT), Marie PEŘINKOVÁ (Prachatice, CZ) şi Irina TATU (Asociaţia OER, RO).

Cu această ocazie, Asociaţia OER a lansat un kit de acţiuni climatice şi management energetic pentru municipalităţi, realizat prin proiectul BEACON în limbile română şi engleză. De asemenea, municipalităţile au primit stickere cu mesaje legate de protejarea mediului şi a climei, care pot fi afişate în Primării şi clădiri publice, pentru informarea publicului.

Consultaţi agenda evenimentului.
Kit-ul BEACON pentru municipalităţi poate fi descărcat de aici.
Prezentările susţinute în cadrul workshop-ului:

  1. How to incentivize waste reduction DE
  2. EU legislation&transposition to the Waste Mng. National Plan
  3. Eficiență în gestionarea deșeurilor Rm. Vâlcea RO
  4. Deşeuri mici, efecte mari RO
  5. Studiu de caz Comuna Sălacea, jud. Bihor RO
  6. Gestionarea deşeurilor de ambalaje GreenPoint RO
  7. Selective collection of bio-waste in Setúbal PT
  8. Waste management system in Prachatice CZ


”Bridging European and Local Climate Action”  (BEACON) este finanțat prin Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) a Ministerului Federal German al Mediului (BMU) și urmărește să sprijine municipalitățile interesate de dezvoltarea unor comunități cu emisii reduse de carbon, de adaptarea la schimbările climatice și de creșterea expertizei prin  schimburi de experiență la nivel european. Municipiul Râmnicu Vâlcea este unul dintre cele cinci orașe, alături de Alba Iulia, Deva, Zalău și Făgăraș, selectate să reprezinte România în cadrul proiectului BEACON.