oer_PNIESC

MASĂ ROTUNDĂ – PNIESC 2021-2030: bariere în implementare și soluții propuse

Asociația „Orașe Energie în România” (OER) a fost gazda unei Mese Rotunde dedicate Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice pentru orizontul de timp 2021-2030 (PNIESC).

Desfășurat sub egida PNIESC 2021-2030: bariere în implementare și soluții propuse și organizat prin proiectul LIFE PlanUp, evenimentul s-a desfășurat la București, în prezența reprezentanților:

  • Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
  • Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
  • Ministerului Fondurilor Europene
  • Biroului European de Mediu
  • Autorităților Locale.

De-a lungul timpului, Asociația OER a inițiat și moderat discuții legate de evoluția PNIESC 2021-2030, dar și cu privire la Strategia de Renovare pe Termen Lung (SRTL), document anexă la PNIESC.

oer_PNIESC

Scopul acestei Mese Rotunde a constat în stimularea și facilitarea dialogului între factorii de decizie la nivel național, autoritățile locale și reprezentanți ai societății civile care pot contribui la modelarea politicilor în domeniul energiei și schimbărilor climatice.

Pornind de la premisa că PNIESC 2021-2030 ar trebui să producă modificări în raport cu producția & consumul de energie și în raport cu schimbările climatice, dar și de la faptul că țintele PNIESC se vor atinge și prin eforturi depuse la nivel local, Asociația OER a urmărit:

  • Identificarea barierelor care pot apărea în aplicarea PNIESC, propunând soluții constructive
  • Întărirea rolului administrației locale în punerea în practică a politicilor naționale
  • Determinarea resurselor și suportului necesare autorităților locale.

Discuțiile au fost purtate în jurul variantei finale a PNIESC prezentate de dna. Elena POPESCU (Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri) la Bruxelles, în fața Comisiei Europene, dar și în contextul stadiului celorlalte Planuri Naționale pentru Climă și Energie, ale altor State Membre – situație la zi expusă de reprezentanții Biroului European de Mediu.

Proiectul LIFE PlanUp urmărește să ofere suport în tranziția către o economie cu un nivel scăzut de emisii de carbon, prin dezvoltarea și implementarea unui plan eficient privind energia și schimbările climatice, având ca orizont de timp anul 2030.

Agenda

Prezentari:

Fotografii