Este pentru prima dată când un număr atât de mare de Primari, reprezentând un segment atât de larg de populație (peste 62 milioane cetățeni europeni), și-au unit eforturile și au găsit consens în exprimarea unor solicitări comune. Municipalitățile provin din 7 rețele de autorități locale, printre care și Asociația OER.

Comisarii Europeni Cañete și Šefčovič au realizat un material video pentru a adresa mulțumiri celor peste 200 de Primari Europeni care au semnat și susțin documentul. Pentru că este un obiectiv major de transformare și pentru că necesită un angajament major din partea multor actori cheie. În calitate de oficiali aleși, fiind aproape de cetățenii Europei, Primarii joacă un rol extrem de important.

Efortul depus în obținerea unui consens cu privire la un spațiu european fără emisii este departe de a se finaliza, însă momentul este potrivit și circumstanțele sunt favorabile, precizează Directorul rețelei europene Energy Cities, dna. Claire ROUMET. «Vă încurajăm să continuați susținerea scrisorii în discursurile și forumurile publice pentru a arăta liderilor naționali că trebuie să fim ambițioși și uniți în abordarea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor. De asemenea, vă încurajăm să promovați acest material video, pentru ca mesajul nostru să ajungă și în rândul cetățenilor. Este necesar să demarăm procesul și să determinăm CUM vom obține un teritoriu fără emisii.» a mai adăugat dna. C. ROUMET.

Scrisoarea a fost bine primită de Liderii UE. La fel de impresionantă este și preluarea acestui subiect în rândul canalelor mass media și a rețelelor de socializare. Subiectul a ajuns chiar și pe prima pagină, într-un cotidian danez de mare tiraj.

În perioada imediat următoare, Energy Cities va solicita sprijinul autorităților locale într-un nou demers, referitor la Cadrul Financiar Multianual, fiind necesar ca prioritățile financiare ale Uniunii Europene să fie aliniate unei strategii zero emisii pentru anul 2050. Inițiativa rețelei europene Energy Cities se bazează pe intenția de a influența în mod pozitiv aceste subiecte, în același mod în care autoritățile locale și-au unit eforturile și până acum, reușind să atragă atenția.