Blog

OER – Open Letter to EU Leaders

Este pentru prima dată când un număr atât de mare de Primari, reprezentând un segment atât de larg de populație (peste 62 milioane cetățeni europeni), și-au unit eforturile și au găsit consens în exprimarea unor solicitări comune. Municipalitățile provin din 7 rețele de autorități locale, printre care și Asociația OER.

Comisarii Europeni Cañete și Šefčovič au realizat un material video pentru a adresa mulțumiri celor peste 200 de Primari Europeni care au semnat și susțin documentul. Pentru că este un obiectiv major de transformare și pentru că necesită un angajament major din partea multor actori cheie. În calitate de oficiali aleși, fiind aproape de cetățenii Europei, Primarii joacă un rol extrem de important.

Efortul depus în obținerea unui consens cu privire la un spațiu european fără emisii este departe de a se finaliza, însă momentul este potrivit și circumstanțele sunt favorabile, precizează Directorul rețelei europene Energy Cities, dna. Claire ROUMET. «Vă încurajăm să continuați susținerea scrisorii în discursurile și forumurile publice pentru a arăta liderilor naționali că trebuie să fim ambițioși și uniți în abordarea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor. De asemenea, vă încurajăm să promovați acest material video, pentru ca mesajul nostru să ajungă și în rândul cetățenilor. Este necesar să demarăm procesul și să determinăm CUM vom obține un teritoriu fără emisii.» a mai adăugat dna. C. ROUMET.

Scrisoarea a fost bine primită de Liderii UE. La fel de impresionantă este și preluarea acestui subiect în rândul canalelor mass media și a rețelelor de socializare. Subiectul a ajuns chiar și pe prima pagină, într-un cotidian danez de mare tiraj.

În perioada imediat următoare, Energy Cities va solicita sprijinul autorităților locale într-un nou demers, referitor la Cadrul Financiar Multianual, fiind necesar ca prioritățile financiare ale […]

By |iunie 24th, 2019|Evenimente|0 Comments

Asociația OER a organizat o sesiune de instruire pentru sectorul clădirilor în contextul noilor cerințe legislative, în data de 02 Iulie 2019.

În cadrul evenimentului, au fost atinse subiecte de interes precum:

Proiectul „OUR BUILDINGS” în România și Bulgaria
Bariere întâmpinate în implementarea măsurilor de renovare eficientă a clădirilor
Pașaportul de renovare al clădirilor
Directiva (UE) 2018/844 privind performanța și eficiența energetică a clădirilor
Strategia de renovare a clădirilor pe termen lung pentru România
Situația clădirilor verzi și regenerative în România
Iluminatul interior în clădirile publice cu focus pe unitățile de învățământ
Convenția Primarilor – abordare integrată a sectoarelor consumatoare de energie pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice
Tehnologii implementate în administrația locală pentru reducerea emisiilor de CO2.

Scopul evenimentul a fost de a identifica barierele întâmpinate în accelerarea implementării politicilor și măsurilor de renovare energetică a clădirilor, precum și de a prezenta tehnologii și soluții la cheie puse în aplicare de administrația locală din România, pentru reducerea emisiilor în teritoriile administrate.

Prezentări

1. Our Buildings ROMÂNIA – Camelia RAȚĂ
2. Our Buildings BULGARIA  – Dragomir TZANEV
3. Our Buildings – BARIERE – Orașe din proiect
4. Pașaportul de renovare al clădirilor – Horia PETRAN
5. De la clădiri verzi la regenerative – Dorin BEU
6. Iluminat în clădirile publice – Dorin BEU
7. Strategia Renovare Termen Lung ROMÂNIA – Viktoras SIRVYDIS
8. Convenția Primarilor – Abordare integrată – Leea MIHĂILĂ
9. Convenția Primarilor – Facilități Asociația Orașelor – Alexandru PETROVICI
10. Platforma ENERFUND – Horia PETRAN
11. Sistem solar termodinamic ALBA IULIA – Lucian CUCUI
12. Distribuția pe orizontală, contorizare individuală DEVA – Mariana MIHA
13. Proiecte de mobilitate TIMIȘOARA – Loredana SIBIAN
14. Soluții de mobilitate durabilă pentru municipalități – Sorin GIURGIU
15. Infrastructură pentru electromobilitate – Petruș ȚEPELUȘ

Fotografii: Galerie foto

By |iunie 13th, 2019|Uncategorized|0 Comments

CLUBUL PRIMARILOR PRIVIND CLIMA ȘI ENERGIA DURABILĂ

BRAȘOV 29 NOIEMBRIE 2018

HOTEL BELVEDERE BRAȘOV
Str. Stejerișului, Nr 11, Brașov

INVITAȚIE

Vă invităm să participați în data de 29 noiembrie 2018 la evenimentul organizat de Asociația “Orașe Energie în România” în parteneriat cu Convenția Primarilor privind Clima și Energia, Bruxelles.

Evenimentul va fi un proces de dezbatere și schimb de idei având ca subiect planificarea energetică locală. La baza lui stau cele 6 consultări regionale OER, întâlnirile bilaterale cu reprezentanții ANRE și cu distribuitorul de energie regional. Ținta dezbaterii este strategia energetică locală actualizată continuu în funcție de nevoile municipalității, în procesul de tranziție către o comunitate cu emisii scăzute de carbon și adaptată la schimbările climatice.

În același timp, strategia energetică locală trebuie să răspundă cerințelor instrumentelor financiare disponibile, să monitorizeze și să evalueze rezultatele măsurilor / proiectelor implementate.

Vor fi puse în discuție și formularele unice de colectare date necesare pentru planificarea energetică locală care vor facilita procesul de raportare și vor putea fi utilizate la nivel național de către autoritățile locale indiferent de distribuitorul de energie.

La eveniment vor participa reprezentanți ai ANRE, Biroului Convenției Primarilor privind Clima și Energia Bruxelles, autorităților locale, distribuitorilor de energie, agențiilor locale și regionale de energie și ai altor factori interesați.

Confirmarea participării la eveniment se va realiza online prin link-ul Invitație Clubul Primarilor privind Clima și Energia Durabilă, pe email la office@oer.ro sau fax: +40 268 547 784.

Pentru o organizare optimă, am aprecia un răspuns până în data de 15 noiembrie 2018.

By |noiembrie 6th, 2018|Uncategorized|0 Comments

Bridging European and Local Climate Action

INVITAȚIE PENTRU APLICARE
18 Iunie 2018
Susține municipalitatea pe calea dezvoltării durabile!
Alătură-te schimbului de experiență european, inspiră-te și reușește!

“Bridging European and Local Climate Action (BEACON)” – Crearea legăturilor între nivelul local și cel European prin acțiuni pentru climă.

Proiectul are ca scop conectarea autorităților locale din România care caută soluții pentru o dezvoltare durabilă a comunității locale, împreună cu municipalități din Germania, Portugalia, Grecia, Polonia și Republica Cehă.

Cum pot fi realizate economii de energie în școli, gospodării și companii? Cum poate mobilitatea durabilă să contribuie la creșterea calității vieții? Care este legătura dintre protecția mediului și investițiile orientate spre viitor? Ce măsuri pot duce la o calitate mai bună a aerului? Cum poate producția locală de energie din surse regenerabile să sprijine economia locală și regională și să reducă importurile de energie?

Acestea și alte întrebări similare vor sta la baza acestui proiect cu durata de trei ani. Prin intermediul învățării în comun în cadrul proiectului, al relaționării și al serviciilor de consiliere personalizate, reprezentanții municipalităților vor dobândi competențe tehnice și de management care îi vor ajuta să dezvolte, să perfecționeze și să implementeze măsuri spre o economie cu emisii scăzute de carbon.

Seminariile naționale vor fi adaptate la nevoile participanților și vor servi drept bază pentru dezvoltarea continuă a proiectelor locale care promovează o societate cu emisii scăzute. Municipalitățile din România vor primi consiliere tehnică individuală și instruire pentru a-și dezvolta și implementa cu succes proiectele. Cinci parteneriate între municipalități vor fi sprijinite în dezvoltarea unui proiect comun, beneficiind de sfaturile și îndrumările experților. Toți participanții, dar și alte municipalități se vor reuni în cadrul a două conferințe europene dedicate municipalităților pentru a-și împărtăși experiența și rezultatele măsurilor implementate. Participanții se vor întoarce acasă făcând parte dintr-o […]

By |iunie 24th, 2018|Uncategorized|0 Comments

EconomieLaEnergie

În data de 25 aprilie s-a lansat campania #EconomieLaEnergie a Comisiei Europene – Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori. Conferința de presă a fost susținută de Cristian Buchiu, șef adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Zoltan Nagy–Bege, vice-președinte ANRE, șef al departamentului pentru eficiență energetică, cu prilejul lansării campaniei. Pavilionul rămâne în București, în parcarea București Mall – Vitan, până pe 1 mai și este deschis publicului, zilnic, între 10:30 – 20:30. Mai multe informații privind campania, inclusiv sfaturi practice pentru consumatorii casnici, sunt disponibile pe economielaenergie.eu.

Mai multe informații despre lansarea campaniei puteți găsi în comunicatul de presă și în fișa informativă.

Galerie foto:

By |aprilie 29th, 2018|Uncategorized|0 Comments

SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună

Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA și Consiliul Județean Alba, partenerii români al proiectului SIMPLA , proiect cofinanțat prin programul european Horizon 2020, vă invită să participați la webinariile ”SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună”, destinate reprezentanților autorităților locale.

Aflați mai multe despre armonizarea planificării energetice și a mobilității, despre vehiculele electrice, mobilitatea inteligentă și tranziția de la PAED către PAEDC.

Detalii despre calendarul desfășurării webinariilor le găsiți accesând linkul: SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună
Webinariile sunt oferite gratuit.
Înregistrați-vă și fiți parte a webinariilor SIMPLA !
Așteptăm cu interes înregistrarea dumneavoastră!

By |aprilie 4th, 2018|Uncategorized|0 Comments
  • TSG relansre 2017
    Permalink Gallery

    Oscar, șarpele hoinar, se întoarce în școlile din România

Oscar, șarpele hoinar, se întoarce în școlile din România

Cea de-a 4-a ediție a Campaniei „Oscar, șarpele hoinar”, debutează luni, 18 septembrie în cadrul Săptămânii Mobilității Europene. Peste 8500 de elevi din 52 de școli din țară vor participa anul acesta la campanie. „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” va urmări modul în care se deplasează la școală cei mai mici școlari și, împreună cu părinții și cadrele didactice, îi va încuraja pe micuți să adopte mersul pe jos, cu bicicleta, cu trotineta sau cu mijloacele de transport în comun.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conștienți de mediul înconjurător și își dezvoltă aptitudini privind siguranța în deplasare, precum și capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mișcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din decongestionarea zonelor adiacente școlilor. TSG își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile de deplasare durabile ca fiind distractive și sănătoase.

În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani de Campanie, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi și realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2. După primele 3 ediții, „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record – economii de 34.656 kg CO2 și 201.486 km deplasări durabile (km care nu au mai fost parcurși cu mașina).

Descărcați Comunicatul de Presă.

By |septembrie 18th, 2017|Traffic Snake Game|0 Comments

SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună

„Agenția Locală a Energiei Alba” – ALEA și Consiliul Județean Alba, partenerii români ai proiectului SIMPLA, proiect cofinanțat prin programul european Horizon 2020, organizează Cursul de training „SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună” destinat municipalităților române. Detaliile complete privind înscrierea la curs le puteți găsi accesând linkul de mai jos:
http://www.simpla-project.eu/ro/news/simpla-energy-and-mobility-planned-together-training-for-municipalities/

Descarcati: descrierea proiectului SIMPLA

By |mai 3rd, 2017|Proiecte|0 Comments

Conferința Anuală OER 2017

CONFERINȚA ANUALĂ „ORAȘE ENERGIE ROMÂNIA”
06-07 APRILIE 2017 | HOTEL KOLPING | STR. PETŐFI SANDOR NR. 27, BRAȘOV

Asociația „Orașe Energie România” a organizat Conferința Anuală și Adunarea Generală OER 2017, în perioada 06-07 aprilie, în cadrul unuia dintre primele hoteluri din România angajate să atingă standardul de Hotel aproape Zero Energie – Hotel Kolping Brașov.

Secțiunile aflate pe ordinea de zi:

Conferința Anuală OER

Integrarea surselor regenerabile de energie în strategiile locale de încălzire-răcire – secțiune organizată prin proiectul european progRESsHEAT
Redefinirea spațiului urban

Managerul Energetic pentru Localități
Iluminat pentru Clădiri Verzi
Mobilitate Urbană Durabilă
Vehicule Electrice și infrastructura necesară

În cadrul Adunării Generale OER au avut loc alegeri pentru Consiliul de Administrație OER 2017-2019. După 10 ani de mandat în fruntea Asociației „Orașe Energie România”, Municipiul BRAȘOV, fost Președintele al rețelei, și-a depus din nou candidatura pentru președinție. În unanimitate de voturi, reprezentanții municipiilor prezente au decis revalidarea Municipiului Brașov în funcția de Președinte al Asociației.

În urma voturilor exprimate, noul Consiliu de Administrație OER pentru perioada 2017-2019 va fi format din:

BRAȘOV – Președinte
ALBA IULIA – Vicepreședinte
FĂGĂRAȘ – Vicepreședinte
DEVA – Secretar
BACĂU – Membru
MOINEȘTI – Membru
PLOIEȘTI – Membru

Descărcați:

Agendă Conferința Anuală OER 2017
1 – 2017.04.06 Prezentare Hotel KOLPING, Maria FARCAȘ
2 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT nivel national, Camelia RAȚĂ
3 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT nivel local, Irina TATU
4 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT rezultate interviuri, Camelia RAȚĂ
5 – 2017.04.06 Prezentare MDRAPFE, Dumitru ENE
6 – 2017.04.06 Prezentare VALEG, Gheorghe TUCU
7 – 2017.04.06 Prezentare ESCOROM, Cătălin DRAGOSTIN
8 – 2017.04.06 Prezentare SRG, Radu POLIZU
9 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT NPG2, Camelia RAȚĂ
10 – 2017.04.07 Prezentare ANRE, Dan COSTINEANU
11 – 2017.04.07 Prezentare ROGBC, Dorin BEU
12 – 2017.04.07 Prezentare EIP, Radu GAȘPAR
13 – 2017.04.07 Prezentare TSG, Leea CĂTINCESCU
14 – 2017.04.07 Prezentare AVER, Nicolae MOCIOI

By |martie 23rd, 2017|Conferinte|0 Comments

Rezultate TSG 2016 nivel național

Cea de-a 3-a ediție națională a campaniei europene Traffic Snake Game (TSG) s-a desfășurat ca de fiecare dată, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în perioada 16-30 septembrie 2016. Creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru deplasarea la școală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina. Campania se organizează în paralel, în 20 țări europene (material video din țările participante), iar România ocupă primul loc după 2 ani de desfășurare, înscriind cel mai mare număr de școli, realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”. Activitățile elevilor includ 3 paliere: etapa pre-campanie, campania propriu-zisă și etapa post-campanie, desfășurată la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se măsura efectele pe termen mediu și lung. Ulterior campaniei, datele din toată țara au fost analizate și înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de Asociația „Orașe Energie România”, coordonatorul național TSG.

Ediția 2016 s-a desfășurat în 18 localități din România: Alba Iulia, Băbeni, Bistrița, Blaj, Brașov, București, Buzău, Câmpina, Făgăraș, Giurgiu, Iași, Mihăești, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Predeal, Râmnicu Vâlcea și Ulmeni. În campanie au participat peste 13.000 de elevi, provenind din 65 școli primare. În perioada derulării campaniei, elevii au obținut economii de peste 78.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere de peste 13.000 kg a emisiilor de CO2. Astfel, TSG 2016 aduce economii de CO2 cu 38% mai mari față de anul 2014, și cu 19% mai mari față de anul 2015.

Descărcați Comunicatul de Presă.

By |ianuarie 27th, 2017|Traffic Snake Game|0 Comments