Blog

 • TSG relansre 2017
  Permalink Gallery

  Oscar, șarpele hoinar, se întoarce în școlile din România

Oscar, șarpele hoinar, se întoarce în școlile din România

Cea de-a 4-a ediție a Campaniei „Oscar, șarpele hoinar”, debutează luni, 18 septembrie în cadrul Săptămânii Mobilității Europene. Peste 8500 de elevi din 52 de școli din țară vor participa anul acesta la campanie. „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” va urmări modul în care se deplasează la școală cei mai mici școlari și, împreună cu părinții și cadrele didactice, îi va încuraja pe micuți să adopte mersul pe jos, cu bicicleta, cu trotineta sau cu mijloacele de transport în comun.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conștienți de mediul înconjurător și își dezvoltă aptitudini privind siguranța în deplasare, precum și capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mișcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din decongestionarea zonelor adiacente școlilor. TSG își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile de deplasare durabile ca fiind distractive și sănătoase.

În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 țări europene. După primii doi ani de Campanie, România a trecut pe primul loc, înscriind cel mai mare număr de școli și elevi și realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2. După primele 3 ediții, „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record – economii de 34.656 kg CO2 și 201.486 km deplasări durabile (km care nu au mai fost parcurși cu mașina).

Descărcați Comunicatul de Presă.

By |septembrie 18th, 2017|Traffic Snake Game|0 Comments

SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună

„Agenția Locală a Energiei Alba” – ALEA și Consiliul Județean Alba, partenerii români ai proiectului SIMPLA, proiect cofinanțat prin programul european Horizon 2020, organizează Cursul de training „SIMPLA – Energia și mobilitatea planificate împreună” destinat municipalităților române. Detaliile complete privind înscrierea la curs le puteți găsi accesând linkul de mai jos:
http://www.simpla-project.eu/ro/news/simpla-energy-and-mobility-planned-together-training-for-municipalities/

Descarcati: descrierea proiectului SIMPLA

By |mai 3rd, 2017|proiecte|0 Comments

Conferința Anuală OER 2017

CONFERINȚA ANUALĂ „ORAȘE ENERGIE ROMÂNIA”
06-07 APRILIE 2017 | HOTEL KOLPING | STR. PETŐFI SANDOR NR. 27, BRAȘOV

Asociația „Orașe Energie România” a organizat Conferința Anuală și Adunarea Generală OER 2017, în perioada 06-07 aprilie, în cadrul unuia dintre primele hoteluri din România angajate să atingă standardul de Hotel aproape Zero Energie – Hotel Kolping Brașov.

Secțiunile aflate pe ordinea de zi:

Conferința Anuală OER

Integrarea surselor regenerabile de energie în strategiile locale de încălzire-răcire – secțiune organizată prin proiectul european progRESsHEAT
Redefinirea spațiului urban

Managerul Energetic pentru Localități
Iluminat pentru Clădiri Verzi
Mobilitate Urbană Durabilă
Vehicule Electrice și infrastructura necesară

În cadrul Adunării Generale OER au avut loc alegeri pentru Consiliul de Administrație OER 2017-2019. După 10 ani de mandat în fruntea Asociației „Orașe Energie România”, Municipiul BRAȘOV, fost Președintele al rețelei, și-a depus din nou candidatura pentru președinție. În unanimitate de voturi, reprezentanții municipiilor prezente au decis revalidarea Municipiului Brașov în funcția de Președinte al Asociației.

În urma voturilor exprimate, noul Consiliu de Administrație OER pentru perioada 2017-2019 va fi format din:

BRAȘOV – Președinte
ALBA IULIA – Vicepreședinte
FĂGĂRAȘ – Vicepreședinte
DEVA – Secretar
BACĂU – Membru
MOINEȘTI – Membru
PLOIEȘTI – Membru

Descărcați:

Agendă Conferința Anuală OER 2017
1 – 2017.04.06 Prezentare Hotel KOLPING, Maria FARCAȘ
2 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT nivel national, Camelia RAȚĂ
3 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT nivel local, Irina TATU
4 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT rezultate interviuri, Camelia RAȚĂ
5 – 2017.04.06 Prezentare MDRAPFE, Dumitru ENE
6 – 2017.04.06 Prezentare VALEG, Gheorghe TUCU
7 – 2017.04.06 Prezentare ESCOROM, Cătălin DRAGOSTIN
8 – 2017.04.06 Prezentare SRG, Radu POLIZU
9 – 2017.04.06 Prezentare progRESsHEAT NPG2, Camelia RAȚĂ
10 – 2017.04.07 Prezentare ANRE, Dan COSTINEANU
11 – 2017.04.07 Prezentare ROGBC, Dorin BEU
12 – 2017.04.07 Prezentare EIP, Radu GAȘPAR
13 – 2017.04.07 Prezentare TSG, Leea CĂTINCESCU
14 – 2017.04.07 Prezentare AVER, Nicolae MOCIOI

By |martie 23rd, 2017|Conferinte|0 Comments

Rezultate TSG 2016 nivel național

Cea de-a 3-a ediție națională a campaniei europene Traffic Snake Game (TSG) s-a desfășurat ca de fiecare dată, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în perioada 16-30 septembrie 2016. Creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru deplasarea la școală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta și cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina. Campania se organizează în paralel, în 20 țări europene (material video din țările participante), iar România ocupă primul loc după 2 ani de desfășurare, înscriind cel mai mare număr de școli, realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”. Activitățile elevilor includ 3 paliere: etapa pre-campanie, campania propriu-zisă și etapa post-campanie, desfășurată la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se măsura efectele pe termen mediu și lung. Ulterior campaniei, datele din toată țara au fost analizate și înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de Asociația „Orașe Energie România”, coordonatorul național TSG.

Ediția 2016 s-a desfășurat în 18 localități din România: Alba Iulia, Băbeni, Bistrița, Blaj, Brașov, București, Buzău, Câmpina, Făgăraș, Giurgiu, Iași, Mihăești, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Predeal, Râmnicu Vâlcea și Ulmeni. În campanie au participat peste 13.000 de elevi, provenind din 65 școli primare. În perioada derulării campaniei, elevii au obținut economii de peste 78.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere de peste 13.000 kg a emisiilor de CO2. Astfel, TSG 2016 aduce economii de CO2 cu 38% mai mari față de anul 2014, și cu 19% mai mari față de anul 2015.

Descărcați Comunicatul de Presă.

By |ianuarie 27th, 2017|Traffic Snake Game|0 Comments
 • ws_oer
  Permalink Gallery

  Workshop „Orașe Energie România”; Sistemele de încălzire centralizată, prezent și viitor

Workshop „Orașe Energie România”; Sistemele de încălzire centralizată, prezent și viitor

Asociația „Orașe Energie România”, în colaborare cu Biroul Convenției Primarilor de la Bruxelles, a organizat un workshop dedicat noilor angajamente ale Convenției Primarilor privind reducerea emisiilor de CO2 cu minimum 40% până în anul 2030 și adoptarea unei abordări integrate în ceea ce privește atenuarea efectelor schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Alături de semnatarii Convenției care doresc să-și extindă spre orizontul 2030 angajamentele asumate, semnatarii suspendați au avut oportunitatea să afle ce acțiuni trebuie să întreprindă pentru a redeveni membri activi.

Sistemele de încălzire centralizată au fost abordate în cadrul workshop-ului, ca parte importantă a Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă. Participanții au fost informați cu privire la prezentul și viitorul sistemelor de încălzire/răcire, politici și tehnologii la nivel național, bariere și factori de impact în câteva studii de caz din România.

La eveniment au participat autorități locale, semnatare ale Convenției sau în curs de aderare, factori de decizie politică, agenții energetice, operatori de rețele și producători de energie termică, specialiști în planificare energetică. Workshop-ul a fost găzduit de Hotel Cubix, unul dintre cele 3 proiecte pilot din cadrul inițiativei Hoteluri aproape Zero Energie (www.nezeh.eu).

Descarcă:
Agendă eveniment

Prezentari:
1. Conventia Primarilor – Frederic BOYER – CoMO Bruxelles
2. Despre ProgRESsHEAT – Camelia RATA – ABMEE
3. Schema de sprijin tip bonus pentru cogenerare – Cristian PODASCA – ANRE
4. Consideratii privind eficienta economica a SACET – Virgil MUSATESCU – CNR-CME
5. HeatRoadmapEurope2050 – Catalin DRAGOSTIN – ESCOROM
6. Schimbarea sistemului de termoficare Bucuresti – Radu POLIZU – SRG
7. Prezentare STRATEGO – Bogdan ANTON – Tractebel Engineering
8. Brasov – Bariere si Factori de Impact in DH – Camelia RATA – ABMEE
9. Iasi – Serviciul Public de Termoficare – Primar Mihai CHIRICA
10. Ploiesti – Recuperarea energiei aburului cu o turbina de 2 MWe – Marius […]

By |noiembrie 9th, 2016|Evenimente|0 Comments
 • parteneriat-oer-govnet-ro-energy-efficiency-forum-2016-banner
  Permalink Gallery

  A treia ediție a Forumului Român de Eficiență Energetică

A treia ediție a Forumului Român de Eficiență Energetică

Asociația OER anunță cea de-a treia ediție a Forumului Român de Eficiență Energetică, eveniment dedicat dezvoltării energiei sustenabile și eficienței energetice.
Ediția 2016 a Forumului Român de Eficiență Energetică va avea loc joi, 13 octombrie, la Hotel InterContinental București, Sala Ronda.
În calitate de partener al evenimentului, Asociația OER vă adresează invitația de a participa alături de autorități guvernamentale și locale, experți în eficiență energetică și reprezentanți ai sectorului privat, la Romanian Energy Efficiency Forum.

Speakeri invitați la conferință:
– Victor Vlad GRIGORESCU, Ministrul Energiei
– Mihnea CONSTANTINESCU, Ambasador cu Atribuții Speciale în Securitatea Energetică
– Corneliu RĂDULESCU, Director General ANRE

Descarcărcați agenda evenimentului.

Pentru mai multe informații accesați:
http://govnet.ro/Romanian-Energy-Efficiency-Forum-2016

By |octombrie 6th, 2016|Evenimente|0 Comments
 • img_6442
  Permalink Gallery

  Traffic Snake Game, desen de peste 20 m realizat de elevii Liceului „A. Mureșanu”

Traffic Snake Game, desen de peste 20 m realizat de elevii Liceului „A. Mureșanu”

Elevii Liceului „Andrei Mureșanu” Brașov au marcat Săptămâna Europeană a Mobilității și l-au aniversat pe „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”, prin desen. Acțiunea a avut loc joi, 29.09.2016, în incinta Liceului „Andrei Mureșanu” Brașov. O parte dintre elevi au venit la școală pe biciclete și triciclete, iar alții au realizat desene pe asfalt, în curtea școlii.

Elevii clasei a XII-a P, profil pedagogic, viitori învățători, au desenat conturul unui șarpe uriaș, de peste 20 de metri, iar elevii claselor primare l-au decorat cu desene care prezintă aspecte din trafic, identificate pe drumul dinspre casă spre școală. Șarpele uriaș este expus în curtea școlii.

Descărcați Comunicatul de Presă – 29/09/2016.

By |septembrie 30th, 2016|Traffic Snake Game|0 Comments
 • bistrita-concurs-biciclete
  Permalink Gallery

  Cea de-a 3-a ediție a campaniei Traffic Snake România debutează luni, 19 septembrie 2016

Cea de-a 3-a ediție a campaniei Traffic Snake România debutează luni, 19 septembrie 2016

Peste 13.000 elevi s-au înscris pentru a lua parte la „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”, versiunea campaniei Traffic Snake Game (TSG) în România. Această inițiativă a fost creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, atunci când se deplasează la școală. Campania se organizează în paralel, în 20 țări europene (material video din țările participante), iar România ocupă primul loc după 2 ani de desfășurare, înscriind cel mai mare număr de școli, realizând economii importante de combustibili și emisii de CO2.

„OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a ajuns la cea de-a 3-a ediție și va debuta, ca și în anii precedenți, sub egida Săptămânii Europene a Mobilității. Cele 65 școli înregistrate vor juca TSG în perioada 19-30 septembrie, în 18 localități: Alba Iulia, Băbeni, Bistrița, Blaj, Brașov, București, Buzău, Câmpina, Făgăraș, Giurgiu, Iași, Mihăești, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Predeal, Râmnicu Vâlcea și Ulmeni.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conștienți de mediul înconjurător și își dezvoltă aptitudini privind siguranța în deplasare, precum și capacitatea de a anticipa acțiunile celorlalți participanți la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mișcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din decongestionarea zonelor adiacente școlilor. TSG își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile de deplasare sustenabile ca distractive și sănătoase.

După primele 2 ediții, „OSCAR, ȘARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record – economii de 21.132 kg CO2 și 122.861 km deplasări sustenabile (km care nu au mai fost parcurși cu mașina):

TSG a generat schimbări de comportament nu doar în perioada campaniei, ci și pe termen lung. Campania demonstrează că preferințele […]

By |septembrie 15th, 2016|proiecte, Traffic Snake Game|0 Comments
 • 2
  Permalink Gallery

  Primele planuri de acțiune pentru mobilitate electrică elaborate în România

Primele planuri de acțiune pentru mobilitate electrică elaborate în România

Primele planuri de acțiune pentru mobilitate electrică elaborate în România de către Municipalitățile Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Ploiești

”EMOBILITY WORKS“ este un proiect european derulat în România de Agenția Locală a Energiei Alba în cadrul programului Intelligent Energy Europe care țintește integrarea e-mobilității (vehicule electrice: biciclete, motorete, autoturisme, autobuze, vehicule transport marfă) în municipii și entități private din Europa prin oferirea către factorii de decizie a unor soluții inteligente pentru realizarea capabilității lor în acest domeniu.
În cadrul proiectului „EMOBILITY WORKS”, au fost dezvoltate 4 planuri de acțiune pentru e-mobilitate în 4 orașe din România: Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița și Ploiești.
Aceste planuri s-au axat pe completarea și extinderea cu acțiuni de promovare si dezvoltare a e-mobilității a planurilor de mobilitate urbană durabilă, documente strategice privind dezvoltarea durabilă a acestor orașe.

Principalul obiectiv al acestor planuri a fost introducerea primelor măsuri privind promovarea e-mobilității în orașele participante, deschiderea pieței locale și promovarea e-vehiculelor în rândul publicului larg. Totodată un accent deosebit a fost acordat creării unei rețele de stații de încărcare publice și private care urmează să fie extins pe termen mediu și lung.
În contextul dezvoltării lente a e-mobilității la nivel național, în mare parte cauzată de lipsa programelor și politicilor naționale consecvente, aceste măsuri încearcă să sprijine inițiative locale durabile legate de turism, transport local atât de mărfuri/servicii cât și de persoane, adăugând un plus de valoare economiei locale. Multe dintre acțiuni au vizat în mod special adaptarea reglementărilor locale legate de e-mobilitate având ca principal scop accelerarea dezvoltării domeniului și promovarea e-mobilității în rândul locuitorilor:
• acces liber în zonele de trafic cu acces restricționat pentru vehicule electrice (EV);
• parcare gratuită pentru vehicule electrice;
• scutiri de taxe pentru posesorii de vehicule electrice;
• organizarea de evenimente […]

By |august 1st, 2016|Evenimente|0 Comments
 • TSG_Brasov
  Permalink Gallery

  Campania TSG din 2015 a înregistrat economii de CO2 cu 15% mai mari față de anul 2014

Campania TSG din 2015 a înregistrat economii de CO2 cu 15% mai mari față de anul 2014

Campania europeană Traffic Snake Game (TSG), aflată la cea de-a doua ediție națională, s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, în perioada 21 septembrie – 02 octombrie 2015. Creată pentru a încuraja elevii, părinții și cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru a se deplasa la școală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu mașina. În paralel, campanii similare au loc în alte 18 țări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „OSCAR, ȘARPELE HOINAR”. Acțiunile s-au derulat pe 3 paliere, incluzând activități atât în perioada pre-campanie, cât și la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se putea măsura efectele generate pe termen mediu și lung. Ulterior, datele din toată țara au fost colectate, analizate și înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de Asociația „Orașe Energie România”, coordonatorul național TSG.

Ediția 2015 s-a desfășurat în 17 orașe din România: Aiud, Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Făgăraș, Focșani, Giurgiu, Iași, Mihăești, Mizil, Moinești, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș și Timișoara. La nivel național, în campanie au participat peste 12.000 de elevi, provenind din 62 școli primare. În perioada derulării campaniei, elevii au obținut economii de peste 65.000 km care nu au mai fost parcurși cu mașina, conducând la o reducere cu peste 11.000 kg a emisiilor de CO2. În urma analizei, s-a constatat că TSG 2015 aduce economii de CO2 cu 15% mai mari față de anul 2014.

„OSCAR, ȘARPELE HOINAR” își propune să combată o serie de percepții negative privind siguranța în trafic și să promoveze modurile sustenabile de […]